Speelman redelijk tevreden

Martin Speelman uit Hoogezand is redelijk tevreden over de kermissen tot nu toe, maar er blijft ook nog veel onzeker want ik heb lang al mijn vergunningen en contracten voor dit seizoen nog niet binnen, zo geeft hij aan.

“Ik heb vanaf 3 juli in Laren gestaan met mijn botsauto’s en de gemeente heeft alle medewerking verleend. Normaal is de kermis daar zes dagen, dat is nu naar 10 dagen gegaan om ons tegemoet te komen. Wel gingen we een uurtje eerder dicht. Er was een telling hoeveel mensen op het terrein waren vanwege corona en er was meer tussenruimte gecreëerd tussen de attracties. Het was wel druk, maar het ging hartstikke goed en naderhand kregen we complimenten van de burgemeester.

“Nu sta ik 4 weken op een camping in Friesland met de botsauto’s, dat doe ik elk jaar en hierna volgt Eenrum. En daarna zijn er nog geen verleende vergunningen, dit seizoen zou ik kunnen laten lopen tot 1 november en dat wordt dus nog spannend. Er is nog geen duidelijkheid over het Groningse Ontzetkermis op de Grote markt bijvoorbeeld die is nog niet zeker vergund en die grote steden heb ik er wel bij nodig en waarom die niet door zou gaan zou ons niet duidelijk zijn. Kermis is in de buitenlucht en is een doorstroomlocatie bezoekers verplaatsen zich op dezelfde manier als in een winkelstraat of op een weekmarkt. Verder zijn we nog met Ten Boer en Bedum bezig.”

Op landelijk niveau gaat de ene door en de andere niet, weet Speelman. “Er worden wel veel afgezegd. Omdat de gemeente of veiligheidsregio het niet aandurft vanwege corona, of vanwege de ruimte of de tijd te kort is. Maar over het algemeen liggen de draaiboeken klaar dus dat laatste zou geen probleem moeten zijn”, meent Speelman. “De kermis van Tilburg was kleiner.” Vanwege drukte werd besloten de openingstijden aan te passen. “Toen gingen ze open van 12 tot 21. Ik denk dat het beter was de kermis te verlengen zodat je meer ruimte en tijd creëert voor bezoekers. Ik kan geen kermis opnoemen waar achteraf een hogere infectie aantal is geweest, je kan het wel met een weekmarkt vergelijken. In Uden heeft de gemeente de kermis door laten gaan met de plaatselijke horeca er om heen, alle partijen zowel horeca hield zich aan de Corona protocollen en de omzet was goed. Het is zo’n contrast, ik weet nu nog niet waar en wanneer het eindigt.” Of hoe lang ik nog door kan…

“Maar we houden moet en ik hoop echt mijn bekenden uit Hoogezand-Sappemeer te zien op de Groningse Bommen Berend kermis, anders zou ook deze mooie kermis voor het 2e jaar overgaan”, aldus Martin Speelman