Van oliebollenkraam naar de Miss Universe-verkiezing in Amerika: Denise uit Hoogezand gaat ons land vertegenwoordigen voor 500 miljoen kijkers

Denise Speelman bakte en verkocht op oudejaarsdag nog oliebollen in Sappemeer. 16 mei vertegenwoordigt ze Nederland tijdens de 69ste Miss Universe-verkiezing in de Verenigde Staten. Ze was vrijdagavond te gast bij <a href="https://www.dvhn.nl/extra/Ren%C3%A9-de-Vries-89-denkt-nog-elke-dag-aan-de-oorlog-en-Denise-Speelman-uit-Hoogezand-strijdt-in-Amerika-om-de-titel-Miss-Universe-17.00-uur-live-Talk-of-the-Town-26810623.html" target="_blank" rel="nofollow">Talk of the Town</a> waar ze vertelde over de Miss Universe-verkiezing (en meerdere vooroordelen bij presentator Nathan de Vries wegnam).

Donderdag vertrekt Denise richting de Verenigde Staten om tien dagen later in het Seminole Hardrock Hotel in Hollywood, Florida deel te nemen aan de Miss Universe-verkiezing.

In die tien dagen heeft Denise geen tijd om lekker op het strand te liggen. Er moeten jurken worden doorgepast, er zal worden geoefend op de catwalk en Denise moet enkele interviews geven. Ook komt er wat mentale voorbereiding aan te pas, vertelt ze: ,,Het is best wel een intens ding wat je gaat beleven."

De verwachting is dat wereldwijd 500 miljoen mensen kijken naar de missverkiezing, waarin vrouwen uit 69 landen - met in achtneming van alle coronamaatregelen - strijden om de titel. Denise heeft nu al veel contact met haar 'concurrenten'. Op WhatsApp hebben ze veel steun aan elkaar. ,,Ik kijk het meest uit naar het ontmoeten van de andere 68 Missen."

Miss Nederland

Vroeger hielp Denise haar ouders in de oliebollenkraam, maar Denise was altijd al geïnteresseerd in mode. In 2014 won ze de Miss Noord-Nederland verkiezing, en  in 2020 werd ze gekroond tot Miss Nederland.

Na haar Miss Noord-Nederland titel ontwikkelde ze een eetstoornis. ,,Ik heb me altijd aangepraat dat ik niet in het perfecte plaatje past," vertelt ze. In die tijd at ze weinig, legde ze zichzelf regels op en sportte ze veel. ,,Je wilt continu controle. Het gaat eigenlijk niet eens puur om het eten, maar het is de controle. Het voldane gevoel 'oh dat heb ik vandaag niet gegeten'."

'Het uiterlijk telt niet als de binnenkant niet mooi is'

Denise is inmiddels volledig hersteld van haar eetstoornis. Nu wil ze meer bewustzijn creeën rondom het onderwerp. ,,Ik denk dat heel veel mensen weten nog steeds niet weten hoe een eetstoornis precies werkt."

Een Missverkiezing draait volgens haar dan ook om meer dan alleen een knappe kop. Je moet als Miss ook echt een verhaal te vertellen hebben. ,,Het uiterlijk kan niet tellen als de binnenkant niet mooi is."