Koninklijke Erepenning voor 125-jarig Delfzijls Harmonie Orkest

DELFZIJL Muziekvereniging het Delfzijls Harmonie Orkest heeft vrijdagmiddag uit handen van burgemeester Gerard Beukema van gemeente Eemsdelta de Koninklijke Erepenning ontvangen.

En zo kreeg het 125-jarig jubileum toch nog wat kleur. Wat een bijzonder jubileumjaar had moeten worden, is uitgelopen op een teleurstelling voor de leden en hun fans. Al meer dan een jaar maakt het orkest geen muziek. Met als gevolg: geen voorbereidingen op een jubileumconcert, reünie, tentoonstelling in het MuzeeAquarium en een grootse feestavond. Toch wil DHO deze bijzondere dag voor de leden en haar fans niet zomaar voorbij laten gaan. Om 19:00 uur gaat het Delfzijls Harmonie Orkest ‘live’ op Facebook.

Opgericht door elf mannen

Het orkest viert op 30 april zijn 125-jarig bestaan. De basis voor de vereniging werd op 30 april 1896 gelegd door elf mannen die vonden dat het tijd werd dat in Delfzijl een muziekgezelschap kwam. Dat waren de heren de heren: B. Vos, J.M. Veltman, F. Bergman, W. Klasens, H. Gillot, V. Enschut, K. Poutsma, C. Sleutelberg, B. Braam, H.W.Dijken en J.D. Richards.

Het orkest kreeg een fanfarebezetting en is uitgegroeid tot een allround muziekvereniging. Bovendien is het nog één van de weinige marcherende korpsen. Vandaag de dag bestaat Delfzijls Harmonie Orkest uit een enthousiaste malletband en een orkest. De malletband is actief op zowel mars- als podiumconcoursen. De afgelopen eeuw is het aantal leden nauwelijks veranderd en is de vereniging een mix gebleven van jong en oud.

In 1987 behaalde het Delfzijls Harmonie Orkest het Nederlands kampioenschap en in 1989 werd de eerste prijs veroverd op het 11e Wereld Muziek concours in Kerkrade. Aan dit concours deden in totaal 18 korpsen uit 5 landen mee. Ook voor het record ‘duurzaam trommelen’, oftewel 60 uur onafgebroken muziek maken, draaiden de leden van Delfzijls Harmonie Orkest in 1989 hun hand niet om. De malletband komt uit in de eredivisie en behaalt daarin regelmatig eerste prijzen. Kortom, een orkest met geschiedenis en toekomst.

Zowel door de malletband, als door het orkest wordt een grote verscheidenheid aan muziek gespeeld, van mars tot pop en van film- tot musicalmuziek. DHO speelt niet alleen bij de grote evenementen als Koningsdag, Delfsail, de traditionele Pinksterfeesten en de avondvierdaagse, maar ook bij tal van andere activiteiten. Daarnaast is er binnen het orkest altijd plaats voor andere gezamenlijk te ondernemen festiviteiten die de teamgeest binnen het orkest bevorderen.

Koninklijke Erepenning

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.