‘Wandelend archief’ Henk Bolt uit Appingedam benoemd tot Ridder

APPINGEDAM Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta heeft Henk Bolt uit Appingedam vrijdagmiddag blij verrast met de boodschap dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De burgemeester overhandigde hierbij de bijpassende versierselen. Vanwege de geldende maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het lintje opgespeld door zijn echtgenote.

Opzienbare vondsten

Bolt is een begrip in Appingedam en zeker bij de inwoners die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de stad met haar beschermd stadsgezicht, vele monumenten en rijke historie. Hij is het wandelende archief van de geschiedenis van Appingedam en heeft een aantal opzienbarende vondsten gedaan, zoals de plaats van een kalkoven waar nu de voormalige brandweerkazerne staat en ook de regenwaterbak bij de Nicolaïkerk.

Bolt is als adviseur nauw betrokken van Museum Stad Appingedam, waarbij ook zijn werk in de aankoopcommissie wordt gekenmerkt door gedegen en weloverwogen beslissingen. Voorheen was hij ook bestuurslid van Museum Stad Appingedam.

Momenteel maakt hij eveneens deel uit als adviseur van de Stichting tot behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam. Deze stichting houdt zich onder andere bezig met het in kaart brengen van het industrieel verleden. Ook houdt de stichting zich bezig met de renovatie van de Kalkoven aan de Dijkhuizenweg. Zijn bijdrage hierin is onmisbaar: hij blijft volop bezig met de toekomst van de geschiedenis van Appingedam.