Grootschalig Duits onderzoek leidt tot invallen in Hoogezand, Sappemeer en Foxhol. Politie treft ruim 200.000 euro aan contanten en luxegoederen en verdovende middelen aan

De politie heeft woensdagochtend bij doorzoekingen in Hoogezand, Sappemeer en Foxhol ruim 200.000 euro aan contanten en luxegoederen in beslag genomen. Ook is een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen en zijn twee verdachten aangehouden.

De doorzoekingen, op acht locaties in Hoogezand, Sappemeer en Foxhol, vonden plaats in het kader van een grootschalige operatie van de Gemeinsamen Ermittlungsgruppe Rauschgift (GER) uit het Duitse Oldenburg. Het onderzoek naar vermoedelijk grootschalige en georganiseerde drugssmokkel en handel in verdovende middelen, is gericht op een in (de omgeving van) Hoogezand gevestigde groep verdachten. De onderzoeken worden sinds 2019 uitgevoerd vanuit Oldenburg en Aurich.

Meer dan duizend keer verdovende middelen geleverd

De verdachten zouden gedurende meerdere jaren verdovende middelen hebben geleverd aan kopers, voornamelijk uit Noordwest-Duitsland. Dit is vermoedelijk meer dan duizend keer gebeurd.

De bestellingen werden telefonisch aangenomen, zoals dit zou werken bij een bezorgdienst. De gewenste hoeveelheden werden meestal op openbare plaatsen in de Nederland overgedragen aan hun klanten, maar tegen meerprijs kon dit ook in het grensgebied van Nedersaksen.

De leveringshoeveelheden varieerden van kleine hoeveelheden tot enkele kilo’s, waarbij bijna alle soorten verdovende middelen werden aangeboden. Verschillende verkooptransacties konden worden getraceerd. Het zou mogelijk gaan om transacties van in totaal meer dan 18 kilo cocaïne, 8 kilo heroïne, 1,1 kilo crystal meth, 17,5 kilo amfetamine, 78 kilo cannabisproducten en 223 kilo hulpstoffen.

Doorzoekingen in Hoogezand, Sappemeer en Foxhol

Bij de doorzoekingen in Hoogezand, Sappemeer en Foxhol heeft de politie ruim 200.000 euro aan contanten en diverse luxegoederen in beslag genomen. Daarnaast is een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen.

De aangehouden verdachten worden voorgeleid aan een Nederlandse officier. Het doel is om hen op korte termijn aan Duitsland over te leveren.

De Gemeinsamen Ermittlungsgruppe Rauschgift werkte voor de doorzoekingen samen met het Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC), de Ondersteuningsgroep en het BT Ommelanden-Midden.