Droom komt uit met Bloemen en Planten Centrum Bie de Jongens in Spijk

SPIJK Burgemeester Gerard Beukema opent woensdag 14 april om 10.30 uur Bloemen en Planten Centrum Bie de Jongens aan de Ubbenasingel 46 in Spijk. In het karakteristieke zeshoekige gebouw van de voormalige kleuterschool en peuterspeelzaal hebben Klaas Jan Moesker en Ron Machielsen een prachtige zaak weten te realiseren die met de nodige toeters en bellen het levenslicht ziet.

Er wordt begonnen met een openingsvierdaagse, met op de eerste dag een draaiorgel en vier dagen lang diverse acties en een springkussen voor de kinderen. De eerste vier dagen zijn de openingstijden heel ruim, van 08.30 tot 21.00 uur.

1750 vierkante meter

Met de verhuizing van de huidige bloemenshop 3Borg naar het beeldbepalende pand gaat voor beide eigenaren een droom in vervulling. „We hebben 6,5 jaar een relatief kleine winkel gehad met een groot assortiment,” vertelt Moesker. „We hebben nu met in totaal 1750 vierkante meter oppervlakte ontzettend veel ruimte. Het assortiment wordt nog breder en we kunnen nu alles beter uitstallen en presenteren. Alleen al die 650 vierkante meter buitenterrein is een enorme aanwinst. We hebben nu palmbomen, mediterrane planten, polygala en olijfbomen die we tot 4 meter hoog kunnen leveren.”

„Na 6,5 jaar waren we in 3Borg echt uit ons jasje gegroeid,” vult Machielsen aan. „We kregen er daar iedere keer een klein stukje bij. Maar toen deze kans zich voordeed om een eigen pand aan te schaffen op zo’n mooie plek in het dorp moesten we ervoor gaan.”

De uiterst gedreven bloemisten hebben deze stap, net als 6,5 jaar geleden, minutieus voorbereid. De als bloemist aan de middelbare tuinbouwschool opgeleide Machielsen, die al sinds zijn 20e als zelfstandig ondernemer werkt, legt de totstandkoming graag uit. „Toen ik van Deventer naar Spijk verhuisde hadden we meteen het plan om samen een bloemenwinkel te beginnen. We hebben eerst samen ruim een jaar op de bloemenveiling in Eelde gewerkt om zoveel mogelijk productkennis op te doen. We hebben er eerst aan gedacht om met een SRV-wagen met bloemen langs verzorgingstehuizen te gaan. Maar daarvoor had je ook een ruimte nodig.”

„We konden van Jaap Stuve een garagebox huren en zo zijn we begonnen. We konden de box gelukkig direct ruilen met het voorhuis. We noemden de winkel naar het streekje 3Borg.”

Binnen- en buitenterras

Moesker, die verkoopervaring had opgedaan bij AH Banus in Appingedam en sportwinkels in Delfzijl en Winsum, was in zijn vrije tijd al druk met het organiseren van evenementen. In 3Borg ging hij door met het houden van shows rond thema’s en feestdagen. Hij verheugt zich op de nieuwe mogelijkheden. „Ons nieuwe winkelterrein is ideaal voor een kerstshow of het inrichten van een moederdagplein. Er kan heel veel. We krijgen ook een binnen- en buitenterras met koffiecorner en gebak. Wandelaars kunnen daar ook gebruik van maken, net als van het toilet. We worden stempelpost van het Pronkjewailpad.”

Moesker is in zijn element in het gebouw dat hij al van zijn prilste jeugd kent. De foto waarbij hij de peuterspeelzaal samen met de Commissaris van de Koningin mocht openen krijgt een prominente plek in het gebouw. Dat heeft verder een beetje een industriële uitstraling met veel steigerhout. Een oud schoolbord laat de aanbiedingen van de dag zien, terwijl veel zaken uit het dorp zijn hergebruikt, zoals bomen en klinkers van de Nesweg. Op een kerkbank uit de gereformeerde kerk kunnen bezoekers even rusten op het buitenterrein.

Kindertoiletjes bewaard

Over elk hoekje is nagedacht, zoals de bloemenbinderij die ’s avonds gebruikt kan worden voor workshops. Of een aparte kamer waarin even rustig overlegd kan worden over bruids- of rouwwerk. Grappig is dat de oude kindertoiletjes in het gebouw bewaard zijn gebleven.

Het speelse past ook bij het duo dat ontzettende veel tijd steekt in hun zaak. “We halen zoveel mogelijk rechtstreeks van de kweker. We gaan dus regelmatig naar de bloemenveiling en Eelde en iedere zaterdag naar Aalsmeer,” legt Machielsen uit. “We zijn vaste klant bij een hotel in Uithoorn,” lacht Moesker. “In die omgeving zijn veel kwekers. Ja, we zijn er dag en nacht mee bezig.”

De nieuwe winkel is echt een droom die uitkomt. “Op onze uitnodiging staat ook durven, dromen, doen,” zegt Moesker. En zo is het precies. De andere winkel was ook mooi, maar nu hebben we het perfect voor mekaar. Het geeft ons een enorm stuk motivatie. We hebben er plezier in. En we hebben succes, dat is ook een drijfveer.”

De nieuwe zaak heeft een nieuwe naam gekregen die ze te danken hebben aan de klanten. “Bloemen en Planten Centrum Bie de Jongens dekt ook meer de lading,” vindt Machielsen. “De klanten zeggen altijd: effe bie de jongens kieken.’’

door Bram Noordhuis