Boek in Appingedam opgegroeide buikdanseres en slangenbezweerster: ‘Dansen met slangen en vuur’

APPINGEDAM De autobiografie ‘Dansen met slangen en vuur’ van de in Appingedam opgegroeide Carla Goos is onlangs verschenen.

Het boek van de in Groningen wonende 70-jarige artieste handelt over haar artiestenleven als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuwster en fakir Samiera. Samiera kwam op 6 december 1951 ter wereld als Carla Goos aan de Wieger van den Bosstraat 11. „Op mijn 21e vertrok ik naar Groningen en, ook al ben ik nu een Stadjer, van oorsprong blijf ik altijd een Damster. Ik heb een fijne jeugd gehad in Appingedam en kom er nog graag.”

De eerste hoofdstukken van haar boek gaan over hoe ze in de artiestenwereld ben terecht gekomen. „Destijds had ik een winkeltje in de Solwerderstraat in Appingedam samen met mijn schoonzus, maar het artiestenleven trok. Nauwgezet beschrijf ik de lessen in vuurspuwen met petroleum in de kelder van het Schimmelpennickhuys in Groningen, dat toen een kraakpand was. Mijn leermeester, de fakir El Kabiri, zat ‘ondergedoken’ in het pand. Met veel overtuigingskracht leerde hij me glaslopen en glasliggen op echte glasscherven. De kennismaking met Pietje Python, mijn eerste tijgerpython verliep anders dan verwacht.”

„In de volgende hoofdstukken vertel ik over de vele avonturen die ik beleefd heb, bijvoorbeeld in studentensociëteiten in Groningen, Utrecht en Rotterdam. Ik heb bizarre dingen meegemaakt op vliegbasis Gilze Rijen, bij de marine, op legerplaatsen in Duitsland, zoals de Churchill Baracks in Lippstadt. Mijn ervaringen binnen de muren van de gevangenissen Van Mesdag, Norgerhaven en Marwei in Leeuwarden zijn bijna niet te geloven. In hoofdstuk 14 staat een verhaaltje over een optreden in Appingedam in de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne aan de Westersingel.”

Samiera heeft tot haar 65e opgetreden. „Toen ik in de zomer van 2016 stopte met de show en terugkeek op een artiestencarrière van ruim 35 jaar realiseerde ik me wat een bijzondere tijd het is geweest. Mijn hoofd stroomde over van mooie verhalen, gekke anekdotes en bizarre bloopers. De drang om al mijn avonturen op te schrijven was groot. Het boek is eind december 2020 uitgegeven door Elikser in Leeuwarden.”

Goos zou het boek graag in de Fivelstad willen presenteren. „Het lijkt me geweldig om met mijn boek onder de arm naar Appingedam te komen en in mijn geboortestad uit het boek voor te lezen bij de Damster boekhandel of op andere locaties in Daam. Wie weet kom ik dan een bekende van vroeger tegen. Maar vooralsnog kunnen die plannen wegens de coronamaatregelen geen doorgang vinden.”

Meer informatie op: www.samiera.nl.