Onderzoek RUG: 'menstruatie armoede' Midden-Groningen reëel probleem: 'Vrouwen die hiermee te maken hebben missen vaker school of werk'

Studenten van de RUG hebben in 2020 op verzoek van Jolanda Oest uit Hoogezand, initiatiefneemster van de actie ‘Bloedserieus Midden-Groningen 2019-2020’ waarmee menstruatieproducten werden ingezameld voor de Voedselbank, onderzoek gedaan naar menstruatie armoede in Midden-Groningen. Dit blijkt een reëel probleem in deze gemeente.

Menstruatie armoede houdt in dat iemand geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Dit heeft vaak vergaande persoonlijke en sociale gevolgen, schrijft de RUG.

Vraag toegenomen tijdens coronapandemie

‘Vrouwen die hiermee te maken hebben missen vaker school of werk. Bij de Voedselbank Midden-Groningen blijkt een grote vraag naar sanitaire producten. Er waren wekelijks 30 tot 40 vrouwen die ernaar vroegen. Dit aantal is toegenomen tijdens de coronapandemie. Door het taboe rondom (menstruatie)producten zullen naar verwachting nog veel meer vrouwen in Midden-Groningen hiermee te maken hebben.’

Taboe doorbreken

De belangrijkste aanbeveling aan de gemeente gaat om voorlichting. Uit het onderzoek blijkt dat er nog steeds een groot gebrek is aan kennis over menstruatie en menstruatieproducten. Betere voorlichting op middelbare scholen en in groepen 7 en 8 van basisscholen kan helpen het taboe te doorbreken.

Wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen zegt blij te zijn met de aandacht voor dit onderwerp en dat de gemeente ‘serieus naar de aanbevelingen gaat kijken’.