Jixi Tóth van Kyôchô uit Delfzijl bij laatste acht WK karate online

DELFZIJL Jixi Tóth van Karateclub Kyôchô uit Delfzijl is zaterdag bij de beste acht geëindigd van de eerste online Wereldkampioenschappen kata (vaste patronen met technieken) voor clubs.

De 19-jarige Tóth leverde een ongelofelijke prestatie door maar liefst drie rondes verder te komen in de poule. In de kwartfinale kwam ze uit tegen een Zwitserse tegenstander, die de latere wereldkampioene zou worden. Jixi heeft ondertussen zesenzestig bekers in haar kast staan. Ze behaalde meerdere Nederlandse titels op het gebied van vechten en kata.

Deze WK Shinkyokushin Karate telde maar liefst duizend deelnemers uit 112 dojo’s van 26 landen. Omdat deze wedstrijd online live plaatsvond, zorgde een vrijwilliger samen met Sensei Patrick ervoor dat de ICT op orde was. Karateka’s over de hele wereld liepen hun technieken in hun eigen land op een eigen gekozen plek.

Er werden liefst acht poules tegelijk gedraaid. De karateclub regelde acht schermen zodat ze alles in de gaten konden houden. Het scheidsrechterkorps bepaalde in de eerste rondes welke vorm er gelopen moest lopen. De jurering gebeurde online door officials van over de hele wereld.

De dojo deed als enige Nederlandse school al eerder mee aan de EK online. Omdat alle fysieke wedstrijden afgelast waren, hebben de leerlingen van Sensei Patrick en Inge Stegenga een tandje bijgezet in het perfectioneren van hun techniek. Nela Kostalova, Nadia van der Sluis, Teun Schuiten en Jixi Tóth namen onder leiding van hun leraar, Patrick Stegenga deel. Een aantal leerlingen kwam een ronde verder.