Theatrale ontdekkingstocht Moluks-Nederlandse geschiedenis in een onbekend verhaal van Westerbork

WESTERBORK In 2021 brengt Aan de andere Kant brengt dit jaar de complexe Moluks-Nederlandse geschiedenis tot leven in een theatrale ontdekkingstocht over het voormalige kampterrein. Het is dan 70 jaar geleden dat de eerste Molukse bewoners aankwamen in Kamp Schattenberg.

Onder leiding van Anne van Slageren, Mietji Hully, Pieter Anthony en bekende theatermaker Jos Thie spelen meer dan 70 Molukkers en Nederlanders, onder wie acteurs uit het Eemsmondgebied, mee in dit bijzondere project. Bezoekers worden met bussen van het Herinneringscentrum naar het kampterrein gebracht en gaan daar op een ontdekkingstocht langs verschillende theaterscènes. In elke scène zien ze een ontmoeting tussen een Molukker en een Nederlander: schurend, verrassend, confronterend maar altijd met de hoop op verzoening.

De bedoeling was om hooguit zes maanden te blijven

Kamp Westerbork: we kennen deze naam allemaal van de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Veel minder mensen weten dat de locatie vanaf 1951 ‘Schattenberg’ werd genoemd en dat tientallen Molukse gezinnen werden ondergebracht in de barakken uit de oorlog. Het ging om oud-KNIL-soldaten met hun vrouwen en kinderen en het was de bedoeling dat ze er hoogstens zes maanden zouden blijven.

De zes maanden werden twintig jaar. Het ontstaan van de Molukse gemeenschap in Nederland ging gepaard met veel heimwee, verdriet, verbroken beloftes, onbegrip en geweld. Drie generaties Molukkers en Nederlanders worden daar tot op de dag van vandaag mee geconfronteerd. Soms heel direct als slachtoffer van de acties en gijzelingen in de jaren zeventig. Meestal indirect, maar niet minder ingrijpend, als slachtoffer van racisme, discriminatie en uitsluiting. Dit verhaal is inmiddels zo verbrokkeld en in stukjes uiteengevallen dat voor veel mensen de duiding en samenhang ontbreekt.

Maar hoe kunnen we vreedzaam samenleven als we elkaars geschiedenis niet kennen? Aan de andere Kant wil hier verandering in brengen door middel van een aantal theatrale ontmoetingen waarin met verschillende kunstdisciplines, zoals toneel, muziek en film, de Moluks-Nederlandse geschiedenis opnieuw wordt verteld.

Ontdekkingstocht

Al aan het begin van de ontdekkingstocht komen bezoekers een groot kunstwerk tegen van kunstenaars Karin van der Molen, Junus Ririmasse en Dick Latul: het Nest van de kaketoe. Hierin liggen voorwerpen die beladen zijn met herinneringen van mensen die ooit in Schattenberg woonden. Iedere bezoeker krijgt een briefje mee met het verhaal van een van deze oud-bewoners en draagt zo de geschiedenis met zich mee. Na afloop van de voorstelling kunnen de bezoekers korte interviews bekijken met de mensen van Schattenberg.

Elke maand een voorproefje

De komende tijd verschijnt in deze krant elke maand een voorproefje hierop. Achter elk voorwerp, elk verhaal gaat een heel leven schuil.

Voor meer informatie over de voorstelling en de start van de kaartverkoop: www.adak-theater.nl. Hebt u zelf herinneringen aan Schattenberg? Meld uw voorwerp aan op www.adak-theater.nl/nest-van-de-kaketoe.