Hovenier De Hofenier in Eenum bestaat 30 jaar

EENUM De Hofenier in Eenum bestaat vrijdag 15 januari dertig jaar. Eigenaar Rense Renkema toonde op dinsdag 15 januari 1991 zijn ambities door zelf een hoveniersbedrijf te beginnen. Drie decennia later is De Hofenier uitgegroeid tot een begrip in de provincie Groningen, met ook klanten in Friesland en Drenthe. Terwijl ook regelmatig de overtocht naar Schiermonnikoog is gemaakt.

Renkema had met 19 jaar ervaring als hovenier in loondienst al een koffer met ervaring voordat hij zelfstandig zijn grote passie voor alles wat groeit en bloeit ging uitoefenen. Destijds had hij ook nog een middenstandsdiploma nodig. Al in het eerste jaar moest hij personeel aannemen om alle orders te kunnen verwerken. Zijn vrouw Suzan regelde van meet aan de administratie, verrichtte hand- en spandiensten en verzorgde het telefonisch contact met de klanten. 

„Al gauw bleek alleen werken geen optie,” vertelt Renkema. „Liesbeth van der Ploeg kwam als eerste in dienst. Een flinke jonge vrouw met heel veel liefde en passie voor het vak hovenier. Zij was de eerste in een rij van veel medewerkers en medewerksters. Een vrouw binnen een ploeg mannen geeft rust, er is minder haantjesgedrag. Liesbeth werkt trouwens nog steeds in het groen, bij GroenRijk Eemsdelta in Appingedam.”

Tien tot vijftien personeelsleden

De klantenkring groeide gestaag, met in de hoogtijdagen tussen 2000 en 2010, tien tot vijftien personeelsleden. „De groei kwam door mijn manier van werken, denk ik. Naast de inzet, de kundigheid, vakkennis en het eerlijk zijn straalde ik vertrouwen uit. Met name mond-tot-mond reclame hielp daarbij en - op enkele uitzonderingen na- zijn mijn klanten mij vanaf het eerste uur trouw gebleven.”

„Ik probeer ook altijd startende bedrijven te overtuigen dat een klant verkrijgen op zich geen probleem is. Maar een klant behouden geeft pas vertrouwen en schept een band voor een langere periode. Bang voor recessies ben ik dan ook nooit echt geweest, ik ging uit van mijn eigen kracht en inzet en werk blijft zich dan altijd wel aandienen. De latere samenwerking met De Kleine Plantage van Eric Spruit en Fleur van Zonneveld uit Eenrum heeft ons bedrijf veel mooie opdrachten opgeleverd. Ze stoppen over een tijd met hun bedrijf, maar als het aan mij en ook aan hen ligt, blijft deze samenwerking nog een tijdlang doorgaan. Eric gaat door met het maken van tuinontwerpen en Fleur zal de beplanting daarvoor invullen.”

Renkema houdt van goede samenwerkingsverbanden. „Inmiddels werken we ook alweer een paar jaar samen met Hoveniersbedrijf De Wilde Appel uit Uithuizen van Henk en Aaltje Bolhuis. Hun bedrijf bestond 2 januari 15 jaar. We gaan onze jubilea later waarschijnlijk samen vieren met een passend uitje.”

Hand van de meester

De Hofenier is wat personeelsbestand betreft de laatste periode afgeslankt, met nu nog één vaste medewerker in vaste dienst. Maar aan stoppen denkt de 66-jarige Renkema nog lang niet. „De samenwerking met De Wilde Appel is ook bedoeld om de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen. Het zwaardere aanlegwerk nemen zij voor hun rekening, ook wat betreft boomverzorging en het vellen van bomen. Qua kleinschalig onderhoud kan ik mijn klanten blijven bedienen samen met mijn medewerker. Dat gebeurt op basis van het regelmatig kunnen inlenen van één of meer medewerkers van De Wilde Appel. Stoppen als hovenier en met het bedrijf De Hofenier zal ik - zolang mijn gezondheid dat tenminste toelaat - voorlopig ook niet gaan doen. Bovendien vind ik het onderhoud en het geven van de finishing touch van kleine percelen en stadstuintjes erg leuk om te doen. En ik merk dat die klanten ook nog steeds graag hebben dat ik zelf kom. Ze willen toch de hand van de meester aan het werk zien, hè.”

Renkema kan zich deze kleine onbescheidenheid veroorloven. De Eenumer werd ooit als volgt omschreven: ‘het lijkt alsof hij in de tuin geboren is’. Daar kan Renkema zich wel in vinden. „Ik denk echt dat ik tot mijn 95e in de tuin zit.”

Mooie naam

De een beetje fout lijkende naam De Hofenier heeft hem veel gebracht, denkt Renkema. „Destijds was het bij de Kamer van Koophandel niet toegestaan om een bedrijfsgebonden naam als De Hovenier te gebruiken. Ik vind De Hofenier ook een mooie naam. Het roep direct associaties op met het werk. Ik wilde graag een onafhankelijke naam. En deze blijft goed hangen. De Hofenier is een bewuste keuze geweest. Denk aan: heren van het hof. En bovendien: je hebt meteen een gespreksonderwerp.”