Populaire dokter John Veldt uit Appingedam met voorkeursstemmen in gemeenteraad Eemsdelta

Met 871 voorkeursstemmen is dokter John Veldt uit Appingedam (65) als nummer 17 op de lijst van Lokaal Belang Eemsdelta, gekozen in de gemeenteraad.

Dat bericht kwam vrijdag voor hem op een bijzonder moment. Want juist deze dag nam hij afscheid als uroloog van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Met afstand kreeg de populaire dokter bij de verkiezingen van woensdag de meeste voorkeurstemmen. Dat waren er welgeteld 871: slechts eentje minder dan het aantal voorkeurstemmen van zijn ook populaire partijgenoten Jan Menninga uit Wagenborgen en Geert Jan Reinders uit Loppersum. Deze twee diehards in de gemeentepolitiek waren samen goed voor 871 stemmen.

Groninger van het Jaar 2012

Dat dokter Veldt populair is, bleek eind 2012. Hij was toen nog verbonden aan het voormalige ziekenhuis Delfzicht in Delfzijl waar de afdeling urologie door hem op poten werd gezet. Patiënten die hem op handen droegen, nomineerden hem als kandidaat voor de verkiezing Groninger van het Jaar van RTV Noord. Ook bij die verkiezing werden zoveel stemmen op hem uitgebracht dat hij - geheel tot zijn eigen verbazing - de titel uiteindelijk in de wacht sleepte.

In januari maakt Veldt onverwacht zijn opwachting in de gemeenteraad. Hij had vrijdag geen behoefte de krant te woord te staan. ,,John wil eerst tijd nemen om de verkiezing tot zich door te laten dringen’’, meldt het Delfzijlster raadslid Nick Boersma namens hem.

‘Ik heb er zin in’

Uit een recent interview met de Eemsbode blijkt dat Veldt er wel rekening mee hield dat hij vanuit een onverkiesbare positie in de raad zou worden gekozen. ,,Ik stond twee keer eerder op de lijst bij GemeenteBelangen Appingedam. Toen had ik voor het raadswerk geen tijd. Maar ik heb er nu zin in en wil er serieus voor gaan. Ik zie mezelf wel in de raad zitten.” Om eraan toe te voegen: ,,Ik heb begrepen dat het werk is begroot op 15 uur in de week. Daar heb ik straks de tijd voor. Ik denk dat er heel wat te winnen is tussen de burgers en de overheid.”

Menselijke maat

Zijn menselijke benadering was jarenlang zijn kracht als arts. Daaruit verklaarde hij in 2012 blijkens een interview met deze krant indertijd zijn populariteit. ,,Ik hecht aan de menselijke maat. Geen individu is hetzelfde. Patiënten moeten niet het gevoel krijgen dat ze als nummer worden behandeld.’’