Inbrengweekend Gronings Vuur in Het Anker in Delfzijl. Wat hebben inwoners van Eemsdelta nodig om zich ergens thuis te voelen?

Voormalig café Het Anker in Delfzijl vormt zaterdag en zondag het decor voor een zogeheten inbrengweekend van het project Gronings Vuur. Inwoners van de (nu nog) gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum wordt onder de noemer #thuisinEemsdelta gevraagd te vertellen wat ze nodig hebben om zich ergens thuis te voelen.

Gronings Vuur, dat in opdracht van de provincie Groningen is ontwikkeld, laat met muziek, dans, kunst, fotografie en film zien wat er binnen de provincie speelt op het gebied van cultuur. Het vuur ‘loopt’ van gemeente naar gemeente in de provincie Groningen en is nu een (de toekomstige gemeente) Eemsdelta aangekomen.

Theatermaker Karlijn Benthem onderzoekt daar in eerste instantie wat er nodig is om mensen zich thuis te laten voelen. In eigen huis, het dorp of in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Van-3-naar-1-kunstwerk

Ze vraagt inwoners van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum te vertellen wat ze nodig hebben om zich ergens thuis te voelen. Dat kan met een ding, zoals een meubelstuk, maar mag ook in de vorm van een gedicht, recept of lied.

Van de ingeleverde verhalen en objecten maken cultuurmakers als kunstenaars, dichters, schrijvers, zangers en fotografen uit de regio een ‘Van-3-naar-1-kunstwerk’ maken. Ze krijgen drie objecten en de bijbehorende verhalen, uit elke gemeente één, om daar een nieuw geheel van te maken. Er hebben zich veertien kunstenaars aangemeld.

De deuren van Het Anker zijn zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.