Debuut Joël van Kaam naast broer Daniël bij FC Groningen herinnert aan tijd gebroeders Koeman

DELFZIJL Joël van Kaam maakte zondag tegen Feyenoord zijn officiële debuut in het eerste elftal van FC Groningen. Het pas 18-jarige talent kwam in de 68e minuut in het veld en mocht een 1-0 achterstand tegen Feyenoord proberen om te draaien.

Bijzonder was dat op dat moment zijn twee jaar oudere broer Daniël van Kaam ook in het veld stond. Het is ruim 20 jaar geleden dat twee broers tegelijkertijd in het eerste van FC Groningen spelen. De gebroeders Gregoor en Sergio van Dijk waren de laatste. Eerder maakten Ronald en Erwin Koemna furore.

Joël is begonnen met voetballen bij VV Appingedam, waar hij op 10-jarige leeftijd gescout werd door de FC. Nadien doorliep hij gehele jeugdopleiding van de club uit de stad met als hoogtepunt het landkampioenschap met het team onder 17 jaar vorig jaar. Dit jaar traint hij regelmatig mee met de A-selectie en heeft hij ook al meerdere oefenwedstrijden meegespeeld. Deze inspanningen werden dus afgelopen weekend beloond met een officieel debuut.

„Ik had het gevoel dat het vandaag wel eens kon gaan gebeuren,” aldus de in Delfzijl geboren voetballer na de wedstrijd. „Gezien de trainingen en de afwezigheid van bepaalde spelers, bestond de kans dat ik zou kunnen invallen, een mooi moment waar je natuurlijk naar uitkijkt.”

Daniël van Kaam heeft sinds vorig jaar een vaste basisplaats in het elftal verworven. Hij ziet in zijn jongere broer geen concurrent. „Joël is een ander type speler voor een andere positie.”. Waar Daniël op het middenveld speelt moet Joël zich richten op de rechter zijkant. Dit kan van rechterspits tot rechtervleugelverdediger zijn.

Het debuut smaakt naar meer. „Ik hoop net als Daniël op meer speelminuten. Ik ga daar mijn uiterste best voor doen en als de trainer mij dan nodig heeft zal ik er klaar voor zijn.”