Fototentoonstelling WOII in Groningen langs bibliotheken in provincie

NOORD-GRONINGEN De Verhalen van Groningen presenteert vanaf zaterdag 24 oktober twee reizende tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog in Groningen

Dat gebeurt in samenwerking met Biblionet Groningen in het kader van 75 jaar vrijheid. Een pop-up tentoonstelling van 50 foto’s vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen en een digitale tentoonstelling brengt het Gronings-Duitse grensgebied in beeld. De tentoonstellingen reizen tot en met 5 mei 2021 langs bibliotheken in de provincie Groningen.

De eerste locatie is de bibliotheek van Winschoten. Dat is niet zonder reden: Winschoten was in 1974 de eerste VN-stad ter wereld.

50 Groninger foto’s

In januari 2020 riep De Verhalen van Groningen inwoners van Groningen op om te stemmen op aansprekende oorlogsfoto’s uit de hele provincie. Die fotoselectie maakte deel uit van het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s van het Instituut voor Oorlogs,-Holocaust- en Genocidestudie (NIOD). Dit resulteerde in een publicatie en een nationale tentoonstelling met oorlogsfoto’s uit heel Nederland.

De 50 Groninger foto’s laten militaire strijd en bevrijding, vervolging en uitsluiting, de Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie en het alledaags leven in Groningen in oorlogstijd zien.

Het schema met data en locaties is te vinden op: www.deverhalenvangroningen.nl.

Digitale tentoonstelling: De Gronings-Duitse grens in beeld, 1930-1967

Het slotstuk van 75 jaar vrijheid is de viering van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De landen die samenkomen bij de VN zetten zich in voor vrede en veiligheid door internationale samenwerking. In jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de banden met de oosterburen met moeite hersteld. In het Gronings-Duitse grensgebied had dit proces een extra lading. De Gronings-Duitse grens vóór, tijdens en na de oorlog wordt nu in beeld gebracht door de digitale tentoonstelling van De Verhalen van Groningen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Biblionet Groningen.