Koning Willem-Alexander opent recyclingfabriek PMC in Delfzijl

DELFZIJL Koning Willem-Alexander heeft donderdag de officiële openingshandeling verricht van de fabriek van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl.

Dat deed hij door een blokje staal op een weegschaal te leggen, waarna een bak staalschroot het productieproces in ging.

PMC is de eerste recyclingfabriek die op duurzame wijze vervuild staalschroot kan verwerken tot een schone en hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

De koning nam ook een kijkje het productieproces raakte in gesprek met enkele medewerkers. Staatssecreataris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en algemeen directeur Wouter Bos van Invest-NL waren ook van de partij.

Wereldwijd patent

De fabriek aan het Oosterwierum in Delfzijl is speciaal gebouwd om op een veilige wijze staalschroot met bijvoorbeeld asbest, chroom-6 of organische vervuilingen te verwerken. Dit wereldwijd gepatenteerde proces wordt ingezet voor grote sloopobjecten als chemische installaties, boorplatforms en treinstellen met asbest, die nu tegen hoge kosten moeten worden gereinigd of gestort.

Het hergebruik van het staal scheelt 1 ton CO2 per ton staal ten opzichte van het maken van staal uit ijzererts.

De fabriek biedt werk aan 30 mensen. De verwachting is dat daar nog eens 35 arbeidsplaatsen bijkomen, wanneer de fabriek op volle capaciteit draait. Met de bouw van de fabriek is een investering van 70 miljoen euro gemoeid.