Intocht Sinterklaas in Appingedam afgeblazen: ‘Het is niet te doen’

APPINGEDAM De intocht van Sinterklaas in Appingedam gaat vrijdag 20 november niet door. De organiserende Stichting Sintcentrale Veendam heeft de vijfde editie van de aankomst in het donker van de Goedheiligman en ruim honderd pieten afgeblazen.

„Het is technisch gewoon niet te doen,” legt Brian van den End van de Sintcentrale uit. „We moeten ons aan zoveel regels houden. De anderhalve meter afstand is zowel voor de bezoekers als onze vrijwilligers onderling niet haalbaar. We kunnen het niet coronaproof voor elkaar krijgen.”

De Sintcentrale is ook verantwoordelijk voor de groots opgezette intocht in Veendam, maar die gaat op zaterdag 14 november ook niet door.

200 tot 250 boekingen

De enthousiaste club vrijwilligers heeft normaal gesproken in de Sinterklaasperiode zo’n 200 tot 250 boekingen. Dat gaat om intochten, school-, huis- en bedrijfsbezoeken. „Eigenlijk kunnen alleen onze schoolbezoeken doorgaan,” vertelt Van den End. „Dan is alles goed afgebakend en heeft iedereen een vaste plek. We hebben ook besloten de huisbezoeken eruit te halen. Dat is niet veilig te doen. Onze vrijwilligers komen ook overal. Mensen kunnen voor thuis nog wel een soort van theatershow boeken, met een persoonlijke digitale boodschap van de Sint.”

Voor de stichting betekenen de afzeggingen een behoorlijke financiële strop. „We hebben een eigen pand en daar lopen ook de rekeningen voor gas, water en licht door. Na 5 december gaat alle kleding naar de stomerij en worden alle haarwerken weer netjes gemaakt door een professional. Die kosten hebben we elk jaar, maar we krijgen nu niet de gelegenheid om dat geld terug te verdienen.”

Toch nog in het pak

Maar het geld is niet wat het bestuur, dat ook uit vrijwilligers bestaat, en de vrijwilligers het meeste raakt. „Voor mij en veel anderen is dit een vakantieperiode. We leven voor deze hobby. Het is heel zuur dat het dit jaar niet mag. Het worden stille weken, het zal een beladen tijd worden. Ik ben blij dat de scholen in ieder geval wel doorgaan. Dan komen we toch nog in het pak.”

Bram Noordhuis