Een slimme woning door huisautomatisering toe te passen

Aangeboden door: Somfy

Ben je momenteel vaker thuis dan voorheen? Merk je dat veel handelingen eigenlijk veel slimmer uitgevoerd kunnen worden? Als je denkt een gat in de markt te hebben gevonden, dan moeten we je teleurstellen. Het is namelijk al bij veel ontwikkelaars en fabrikanten bekend dat er een grote behoefte is aan huisautomatisering.

Het goede nieuws is dat je direct kunt profiteren van al het onderzoek dat reeds is uitgevoerd omtrent dit onderwerp. Hoe maak je van een standaard huis een slimme woning? Dat lees je op deze pagina.

Wat is slim?

Betekent slim zijn dat je meer weet dan de ander? Of ben je slim als je zaken kunt uitbesteden zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen? Wij denken dat delegeren heel slim is, je zult wel een beetje kennis van zaken nodig hebben om taken uit te besteden. Bij mensen probeer je een karwei weg te zetten bij iemand die er verstand van heeft, denk aan een toilet ontstoppen door een loodgieter of een computer laten installeren door een IT specialist. Bij apparatuur is het een iets ander verhaal, want machines denken niet als mensen.

Domotica apparaten worden pas ‘slim’ als ze eerst iets geleerd wordt. Uit de doos is er al een zekere kennis aanwezig, maar je moet als eigenaar wel even de rol van onderwijzer invullen. Laten we een zelflerende thermostaat als voorbeeld nemen. Wanneer je een dergelijk slim apparaat aansluit, dan zal deze thermostaat niet bijster veel presteren. Het lijkt haast alsof je oude wijn in een nieuwe zak hebt gekocht, het is een hip design met verder dezelfde werking. Warmer en kouder, op het moment dat jij het aangeeft. Een zelflerend apparaat leert op basis van jouw gedrag. Je zult dus actie moeten ondernemen voordat de thermostaat kan leren. Zo zet je bijvoorbeeld altijd de wekker op zeven uur in de ochtend en stap je vervolgens in de badkamer. Twintig minuten later sta je in de keuken. Een slimme thermostaat leert hoe laat je opstaat en verwarmt alvast de badkamer voor je. Terwijl je een douche neemt slaat de verwarming in de keuken aan. Zo is het overal lekker warm, zonder onnodig te stoken waar dit niet nodig is. Dat is een voorbeeld van slimme huisautomatisering.

Welke apparaten maken jouw huis slimmer?

Hier zijn vijf voorbeelden van smart home apparaten:

  1. Verlichting die inschakelt wanneer het donker wordt, of als je in de ruimte komt. Je hoeft nooit meer naar het lichtknopje te zoeken. Dat is handig wanneer je in avond naar de keuken loopt, in de badkamer stapt of de deur moet openen.
  2. Een rookmelder die niet alleen lokaal alarm slaat, maar via alle aangesloten apparaten binnen én buiten de woning. Desgewenst kunnen de smart lights ook rood kleuren bij onraad.
  3. Raamdecoratie die automatisch opent in de ochtend en sluit in de avond, ongeacht of je op dat moment thuis bent. Dit geldt trouwens ook voor slimme rolluiken, wat de veiligheid van jouw woning zal verhogen.
  4. Zonwering binnen of buiten die sluit bij felle zon, en opent bij schaduw. Dit voorkomt opwarming van de woning, met een windmeter voorkom je ook schade aan de gevel bij een flinke storm. Een uitgeklapt knikarmscherm kan bij sterke wind namelijk voor grote problemen zorgen.
  5. Luidsprekers die overal in huis andere muziek kunnen spelen, of juist in sync hetzelfde deuntje laten horen. Slimme luidsprekers hebben daarnaast ook een ingebouwde microfoon waarmee je spraakgestuurde commando’s kunt geven. Zo kun je tijdens het koken een recept oproepen dat weer automatisch in YouTube op je tablet afspeelt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van slimme apparaten. Daarbij is de som van de losse onderdelen groter dan ieder apparaat op zich. Het is dan wel handig als je deze apparaten centraal kunt instellen.

Een centraal brein voor jouw huis

Er is overal een app voor, maar twintig apps beheren om jouw slimme woning onder controle te houden is niet echt een vooruitgang. Daar zijn smart hubs voor ontwikkeld. Dit zijn kastjes die aan de router worden gekoppeld, en direct in verbinding staan met alle apparaten in huis die werken volgens een ondersteund protocol. Je voegt een apparaat toen aan de hub, vervolgens kun je instellen welke functie dit apparaat moet vervullen. Je kunt koppelingen maken zoals de lichten aan wanneer de gordijnen sluiten, of de temperatuur omhoog voordat je thuis komt. Op den duur kun je steeds meer taken autonoom laten werken, en hoef je niet zelf steeds de app erbij te pakken. Somfy TaHoma is een voorbeeld van een smart hub, waarbij de software minstens zo van belang is als de hardware. Dit systeem werkt bijvoorbeeld samen met producten van verschillende merken dankzij een open standaard, dit is helaas niet altijd het geval. En waar directe ondersteuning voor ontbreekt kun je dit via een IFTTT alsnog toevoegen.

Een slimme woning doet wat jij wilt, wanneer je dit wilt én zonder jou daar steeds om te vragen.