Is er een verschil tussen een colbert, blazer en kostuumjasje?

Aangeboden door: heerenzaak.nl

Colbert, blazer of kostuumjasje: in de volksmond is dat toch allemaal hetzelfde, niet? Het zijn namelijk allemaal jasjes die je over een overhemd of T-shirt draagt en die je er netjes doen uitzien. En toch is er een verschil. Benieuwd naar wat het verschil is? Dat leggen we in deze tekst haarfijn uit.

Je bent uitgenodigd op een personeelsfeestje en hoort dat een colbert bij de dresscode hoort. De avond voor het feest verneem je echter van een collega dat een blazer en een colbert niet hetzelfde zijn. En dus begin je te twijfelen: heb ik nu eigenlijk een blazer of een colbert in mijn herenkleding kast hangen?

Een blazer

Een blazer is doorgaans gemaakt uit een fijne stof zoals katoen. Dat brengt een casual look met zich mee. Een barbecue onder collega’s? Dan is een blazer bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Voor een zakelijk diner of een personeelsfeest kan een blazer dan weer net iets té casual zijn.

Doorgaans vind je blazers in donkere kleuren zoals donkerblauw, donkergroen, bordeaux of zwart. De meeste blazers hebben één of twee rijen met knopen. Meestal zijn de ventilatieopeningen aan de zijkant gesitueerd. Bovendien hebben de meeste blazers opvallend gestikte zakken.

Op zoek naar de perfecte blazer voor jou? Let dan vooral op de pasvorm. Zorg ervoor dat de mouwen tot aan je horloge vallen. De achterzijde moet tot aan de bovenkant van je dij vallen.

Een colbert

Op zoek naar de gepaste outfit voor een iets zakelijkere gelegenheid? Dan zit je met een colbert altijd safe. Combineer met een nette chino of een stoere jeans, zo verkrijg je een sportieve, maar toch nette uitstraling.

Colberts zijn doorgaans gemaakt uit iets luxueuzere stoffen, zoals fijn wol. Op die manier onderscheiden ze zich met blazers. Het grote voordeel is trouwens dat je een colbert zowel binnen als buiten kunt dragen. Mooi meegenomen: een colbert heeft één of meerdere binnenzakken. Zo hoef je jouw portefeuille niet in je broekzak te proppen en kom je extra netjes voor de dag.

Colberts vind je in alle mogelijke kleuren en zelfs met veel verschillende motieven. Wil je extra indruk maken of opvallen tussen de massa? Durf dan eens voor een colbert met een streepjes- of ruitjespatroon te gaan. Wedden dat je passage op dat feestje niet onopgemerkt voorbij zal gaan?

Ook voor een colbert gelden volgende pasvormregels: zorg dat de mouwen precies tot aan je horloge vallen en de achterkant moet tot aan de bovenkant van je dij komen. De sluiting van een colbert bestaat uit twee kopen, maar daarvan hoef je er slechts één dicht te doen.

En het kostuumjasje dan?

Een kostuumjasje is een onderdeel van een kostuum en kan dus slechts gedragen worden met een bijhorende kostuumbroek. Haal je kostuum enkel uit de kast voor erg formele gelegenheden of ceremoniën, zoals huwelijken of begrafenissen. Een kostuumjasje kun je dus eigenlijk niet los gedragen worden, terwijl dat met een blazer of colbert gelukkig wel het geval is.