Laatste kans om drukbezocht Monnikenwerk te bezoeken

Den Andel Monnikenwerk is inmiddels al weer vijf weken onderweg. Het project waar elf kunstenaars in tien kerken zes woensdagen in stilte werken kent dit jaar zijn 3e editie. Woensdag is de laatste mogelijkheid het gemaakte werk te ontdekken en met de kunstenaars in gesprek te gaan.

Ronde Noord

In de kerk van Saaxumhuizen maakt kunstenaar Wianda Keizer met touw een soort voorhang midden in de kerk – zie foto. Zij gebruikt het gebouw letterlijk als onderdeel van het werk. “Het maakt de kerk opnieuw een heilige plek”, zei een bezoeker. In Eenrum werkt Marc de Groot aan een collage van grote en kleine eikenknoppen – een verbeelding van de equinox, de twee momenten in het jaar waar het overal op de wereld even lang licht als donker is. Leen Kaldenberg vangt in Westernieland de stilte op zijn doek – schilderijen die diep en stil zijn. Den Andel is de werkplek van Arjan Verschoor en Annemarie van Buuren die, geïnspireerd door de maan zowel lunagrammen maken, foto’s bij maanlicht als verbeeldingen van de maan zelf. Annemarie: “Ons kerkje begint zo langzamerhand op een alchemistische werkplaats te lijken. Arjans kunstmanen zweven door de ruimte en de vloer is bezaaid met stukjes van het bladgoud dat ik aanbreng op mijn lunagrammen.” In de kerk van Baflo werkt Yvonne Struys aan een manuscript en aan wat ze in de kerk tegenkomt. “De vormen van de oude vloeren blijven me verrassen. Wonderlijke landschappen ontstaan, vorige week heb ik de structuren overgenomen met houtskool, dat bleek achteraf een beetje slap van toon. Deze week met drukinkt, de vormen zijn nu sterker, hier kan ik wat mee. Volgende week verder, tijd te kort.”

Ronde Oost

In de enorme kerk van Loppersum probeerde schilder Roelof Hoving het licht te vangen in een enorm schilderij van het kerkinterieur. Dat lijkt gelukt. En nu? “Ondertussen ben ik begonnen aan het uitzagen van ca. 90 rechthoekige plaatjes koper. Monnikenwerk. Deze worden verwerkt in een windmobiel dat refereert aan de vormen van de ramen in het koor. Met het mobiel verwacht ik de wind of luchtstroom binnen zichtbaar te maken” Josefien Alkema maakt in Westeremden moderne getijdenboeken – boeken die monniken vroeger gebruikten om dagelijks uit te bidden. Ze zegt: “Ik start de dag met het overschrijven van één van de boetepsalmen, die altijd onderdeel zijn van getijdenboeken. Ik gebruik de tekst als meditatief begin van de werkdag; als een monnik die handschriften kopieert. Ik schrijf zó, dat de tekst onleesbaar is; alleen een structuur. Tekst wordt op deze manier een beeldend element en leidt niet af van het beeld als geheel op de pagina. Wat ik wel meeneem uit de tekst zijn bepaalde symbolen, beeldtaal en gedachten, die ik verwerk in de tekening. Zo kom ik op gang en heb ik meteen een begin gemaakt met nieuwe ideeën. Lisette Durenkamp vult langzaam de banken van de kleine kerk van Eenum met lege liturgie-boekjes die ze maakt van papier dat ze zelf maakt. “De mensen uit het dorp passen op de boekjes als ik er niet ben. Ze komen een praatje maken. Ik kreeg ook al oude lakens die ik mocht gebruiken om papier van te maken.”

In Leermens vangt Geert Schreuder in kleine pen en inkt tekeningen wat hem in de kerk treft: de stenen, de lichtinval, een oud stopcontact, een mot. En in ’t Zandt onderzoekt Anjet van Linge de betekenis van de oude wijdingskruizen die in die kerk nog op veel plekken op de muur staan. In steen hakt ze steeds delen van die vorm. Een bezoeker verwonderde zich: “Wat een enorm geluid, die hamer en beitel op die steen in de galm van de kerk”.

De derde editie is drukbezocht. Bezoekers waarderen de mogelijkheid het onstaan van een kunstwerk te kunnen volgen en sommigen komen bijna wekelijks terug. Andere bezoekers van ver zijn speciaal voor Monnikenwerk naar Groningen gekomen, en ook bij de vele toeristen raakt het een snaar. De eenvoud van het werken in de stilte van de kerken en de eenvoud van zomaar even binnen kunnen lopen zonder programma geeft dat veel bezoekers zich vrij voelen om in en uit te lopen.

Woensdag 19 augustus zijn bezoekers nog één keer welkom in de kerken van Den Andel, Saaxumhuizen, Eenrum, Westernieland, Baflo, Loppersum, Westeremden, Eenum, Leermens en ’t Zandt - tussen 17 en 20. Meer informatie staat op de website www.monnikenwerk.nu waar men ook foto’s kan zien van de progressie van de kunstenaars.