Nieuwe directeur voor chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum

De wind van verandering waait bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum. De fabriek, die met name bekend is omdat er met regelmaat blazers voorkomen, krijgt een nieuwe directeur.

De huidige directeur Richard Middel neemt afscheid en aandeelhouder Heiko Petersen trekt zich terug als CEO. Marco Moreno neemt het stokje over. Hij wordt de nieuwe CEO én de nieuwe directeur.

Middel, reeds 15 jaar werkzaam bij ESD, kiest voor een ‘nieuwe uitdaging buiten het bedrijf’. Wat die nieuwe uitdaging wordt is niet duidelijk. Samen met Middel neemt ook manager Joost Demmink afscheid.

Marco Moreno werkt al meer dan twintig jaar bij siliciumcarbideproducenten in andere landen zoals Brazilië, Venezuela en Zuid-Afrika. Sinds 2019 is hij technisch directeur bij ESD-SIC. Hij wil verder gaan met het vergroenen van het bedrijf en gaat zich eerst richten op het verbeteren van de interne processen, de reorganisatie van het bedrijf en het verder reduceren van het aantal blazers.

Foute vezels en stofexplosies

Bij het bedrijf in Farmsum wordt siliciumcarbide geproduceerd. Een zwart zeer sterk materiaal dat heel goed tegen hoge temperaturen kan. Het wordt daarom gebruikt in bijvoorbeeld pannen, putdeksels en dieselroetfilters.

Middel heeft ESD de laatste jaren in moeilijke omstandigheden geleid. Het bedrijf ligt in de clinch met de provincie over het uitstoten van mogelijk kankerverwekkende vezels en kampt al jaren met blazers: grote stofexplosies waarbij stof- en roetdeeltjes soms in de wijde omgeving terechtkomen.

Hij voerde onder meer maatregelen door, zoals een beter drainagesysteem voor het terrein, in de hoop dat de blazers af zouden nemen en verduurzaamde het bedrijf.