Expositie ‘Mooi Dichtbij’

Appingedam Expositie Mooi Dichtbij is van 21 augustus tot en met 11 oktober in Galerie Ruigewaert in Appingedam.

Veel mensen die op bezoek zijn in het Noorden worden verrast door het gevarieerde landschap. Nederland is weliswaar een laagland, maar er zijn toch alleen in de drie noordelijke Provincies al heel grote verschillen te zien in de diverse (natuur)gebieden. Groningen (middeleeuwse kerkjes, akkerbouw en wierden), Friesland (weilanden, meren en terpen) en Drenthe (zandverstuivingen, heidevelden en bossen). Tel daarbij op de Wadden en de prachtige, blauwe luchten met haar witte schapenwolken en u heeft een meesterwerk in handen.

In deze tentoonstelling komen alle onderwerpen aan bod, gezien door de ogen van verschillende kunstenaars, waarbij dit keer een prominente rol is weggelegd voor Gertjan Scholte-Albers.

Hij brengt voor deze expositie ongeveer 20 schilderijen mee die ook allemaal in de galerie te zien zijn. Veel wandelaars en fietsers zullen hem wel een keer zijn tegengekomen, wanneer hij op zijn brommer met aanhanger en schilderijen door de akkers rijdt op zoek naar die ene plek met die bijzondere lichtval. Niet gehinderd door de weersomstandigheden staat hij vaak ergens tussen het riet of op het vlakke land te schilderen.

Hij maakt langgerekte panorama's van wel twee meter breed en slechts enkele decimeters hoog, waarop hij in realistische kleuren het vlakke en weidse Groninger land weergeeft. Daarnaast weet deze kunstenaar noord-drentse boslandschappen om te toveren tot wonderlijke boompartijen in zinderende kleuren waardoor feestelijk getinte landschappen ontstaan.

Tevens zullen ook de andere kunstenaars in de galerie vertegenwoordigd blijven met kunstwerken die een beeld geven van de natuur in de drie noordelijke Provincies.

Er zijn werken te zien van: Christiaan Afman, Reinder Bleeker, Sonja Brussen, Henk van Donk, Greetje Feenstra, Ellen Geerts, Abel Groenewold, Annemarie de Groot, Marten Huitsing, Jan Jansma, Jannes Koetsier, Reinoud Kuipers, Theo Leijdekkers, Coba Martens, Aukje Niemeijer, Bas Nijenhuis, Brunet Riegstra, Anna Pavlova, Drago Pecenica, Marian van der Sanden, Gertjan Scholte-Albers, Gerald Schuil, Ans Smits, Ton van Steenbergen, Ben Steijn, Walter Stoelwinder, Huib van der Stelt, Gert Jan Veenstra, Aly van der Wal en Geert de Weerd

Daarnaast zijn er in deze expositie ook kunstwerken te zien die komen uit de privécollectie van particulieren, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars. In deze tentoonstelling zijn dat schilderijen en grafiek van onder andere Malie Baehr, Dinie Boogaart, Jan Costerus, Ruurd Elzer, Jelle Hoogstra, Maike van der Kooy, Jan te Wierik en Arie Zuidersma.\

De openingstijden zijn vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Er mogen maximaal 4 bezoekers tegelijk binnen zijn en men moet 1,5 meter afstand van elkaar houden. Zie voor meer informatie ook www.galerieruigewaert.com.