Concert Nederlands Studenten Kamerorkest

Bedum Er werd zondag 2 augustus werd een concert gegeven door het Nederlands Studenten Kamerorkest, kortweg ‘Nesko’.

Na slechts twee dagen gerepeteerd te hebben speelden 40 muzikale studenten voor circa 40 man publiek de derde ‘Eroica’ symfonie van Ludwig van Beethoven onder leiding van dirigent Stijn Berkouwer. Het concert vond plaats in de Buitenhof in Bedum en was een groot succes. ‘’Wat een heerlijk optreden in de Buitenhof. Genoten!’’. Aldus een van de bezoekers van het concert.

Het Nesko wordt ieder jaar opnieuw samengesteld door middel van audities. De orkestleden zijn studenten die het leuk vinden om naast hun studie op hoog niveau muziek te maken. Ieder jaar vindt het normaal gesproken twee weken durende project plaats in april, met een repetitieweek gevolgd door een tourneeweek met concerten door heel Nederland. Helaas kon dit jaar naar aanleiding van de getroffen maatregelen omtrent het coronavirus het oorspronkelijke project niet doorgaan. Ondanks dat organiseerde het bestuur een heus ‘ZomerNesko’: een lang weekend repeteren en kamermuziek in ensembles maken in de Buitenhof in Bedum. Uiteraard werd tijdens dit weekend en het concert rekening gehouden met voldoende afstand tussen mensen en hygiëne om besmetting te voorkomen. Zo kon er toch nog een alternatief Coronaproof miniproject plaatsvinden met het orkest dat al was samengesteld.

Dit alternatieve project werd een groot succes. Een ontzettend leuke groep met enthousiaste en muzikale studenten had een lang weekend veel plezier. Overal in de verschillende ruimtes van de Buitenhof klonk muziek. ‘’We hoorden per dag de kwaliteit van de muziek groeien’’, zo spraken de beheerders van de prachtige en voor dit project ideale locatie. Niet alleen werd er voor het concert op zondag gerepeteerd, de orkestleden repeteerden ook in ensembles om muziekstukken voor te bereiden die zij voor elkaar opvoerden op de kamermuziekavond.

Beethovens derde symfonie is geen makkelijk stuk. Het was voor de orkestleden een aantal maanden geleden dat voor het laatst repetities werden gehouden met studentenorkesten naar aanleiding van het Coronavirus. Desalniettemin hadden zij veel plezier in het ontdekken en instuderen van dit stuk. Op het concert werd zelfs een toegift gespeeld: het welbekende nummer Waterloo van ABBA. Dit nummer werd uitgekozen vanwege de passendheid bij het feit dat Beethovens derde symfonie in eerste instantie werd opgedragen aan Napoleon. Daarnaast was het thema van het oorspronkelijke project: Nesko 2020 ‘Durft het aan!’. Gedurfd is het dat elk jaar in april rond de 40 Nederlandse studenten hun studie twee weken opzij durven te zetten om hun passie voor muziek te delen.

Volgend jaar in april zal als het goed weer een normaal twee weken durend Nesko met een tournee plaatsvinden. Het nieuwe bestuur zal de uitdaging aangaan een volledig Coronaproof project te organiseren.