Trekvaartroute Boterdiep van start

WARFFUM Het Groninger Hogeland is vanaf zaterdag 1 augustus een prachtige vaar-, fiets en wandelroute rijker: de Trekvaartroute Boterdiep. Deze gevarieerde rondtocht van ongeveer 35 kilometer voert langs Onderdendam, Middelstum, Kantens, Usquert en Warffum.

En als je daar dan loopt, fietst of stilletjes in je kano over het water glijdt, kun je de ooit zo belangrijke trekvaart met al je zintuigen herbeleven.

Maren vormden de snelwegen

Eeuwenlang vormden het Boterdiep en de verschillende maren de snelwegen van het Hogeland. Vrijwel ieder dorpje had een haven waar de trekschuiten of snikken en beurtschepen aanmeerden. In het landschap zijn allerlei herinneringen overgebleven. Denk aan rolpalen, voormalige veerhuizen, bruggen en namen als Jaagpad of Trekweg. De trekschuiten of snikken hadden vaste routes en een vaste dienstregeling.

De Trekvaartroute Boterdiep is een initiatief van Camp Zuiderhorn in Warffum en Camping Maarlandhoeve in Uithuizen, mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen. Verschillende ondernemers aan de route doen mee met speciale aanbiedingen. Fietsen, kano’s en fluisterboten zijn aan of vlakbij de route te huur en er zijn ook verschillende overnachtingsmogelijkheden.

Alle praktische informatie staat op: www.trekvaartrouteboterdiep.nl. Zoals de route-app, achtergrondverhalen over de trekvaart en over plaatsen aan de route, gebaseerd op De Verhalen van Groningen. De route is ook te vinden op Storytrails.nl.