Miljoenenplan voor Oost-Groningen met Regio Deal

De regio Oost-Groningen heeft een deal gesloten met het Rijk voor 30 miljoen euro. Het geld wordt gebruikt om de leefbaarheid van het gebied te vergroten. Zo wordt er onder andere geïnvesteerd in het aanpakken van sociaaleconomische achterstanden, scholing en zorg.

De provincie Groningen draagt 15 miljoen aan het project bij, het Rijk betaalt de andere helft. Aan het project doen de gemeentes Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde mee. Na de zomer moet de uitvoering van de Regio Deal van start gaan. Het programma loopt vier jaar.

Onderwijs en Gezondheid

Volgens de provincie Groningen richt het programma zich op ‘leren, werk en inkomen, gezondheid en woonomgeving.’ Een aantal projecten van de Regio Deal zijn al bekend. Zo worden het onderwijsproject Route Rubicon en het gezondheidsproject Gezonde Huiskamer uitgebreid over meerdere gemeenten in de regio. Ook worden energiecoaches opgeleid om inwoners te helpen bij het besparen op hun energierekening.

Regio Deals in de rest van Nederland

Het Rijk sluit met meerdere regio’s in Nederland deals om regionale problemen aan te pakken. Hierbij gaat het onder andere om het aanpakken van sociaaleconomische achterstanden of het verbeteren van de fysieke leefomgeving. In Zuid- en Oost-Drenthe is de regiodeal al van start gegaan. Daar gaan bijvoorbeeld meer dan driehonderd bedrijven acht innovatiewerkplaatsen opzetten waar ondernemers, studenten en maatschappelijke organisaties samen kennis delen en nieuwe diensten en producten ontwikkelen.