Herdenking treinramp Winsum

WINSUM Dit jaar is het 40 jaar geleden dat een treinramp in Winsum het leven kostte aan negen mensen.

Op vrijdag 25 Juli 1980 om 7.28 uur in de vroege ochtend botsten in een zeer dichte mist twee treinen van het type Blauwe Engel frontaal op elkaar botsten op het enkelspoor traject van Sauwerd naar Roodeschool, ter hoogte van de Voslaan in Winsum.

De botsing had tot gevolg dat er 9 doden waren te betreuren en 21 gewonden van wie sommigen zeer ernstig.

Enkele betrokkenen hebben in 2004 een werkgroep opgericht en met een financiele bijdrage van de Gemeente Winsum, de Wierda stichting , de NS en smederij Dick Norg is er in 2005, ter nagedachtenis, nu dus 15 jaar geleden, een monument opgericht ter hoogte van de Voslaan.

Bloemen bij monument

Ieder jaar worden er door de werkgroep bloemen bij het monument gelegd. Het was de bedoeling om er dit jaar iets meer aandacht aan te besteden , maar door de coronaperikelen en de verwachte grote opkomst, is dat niet mogelijk gebleken.

De werkgroep zal nu op zaterdag 25 juli om 10.00.uur, in aanwezigheid van wethuder Harmannus Blok, van de gemeente Het Hogeland, bloemen leggen bij het monument aan de Voslaan ter nagedachtenis aan de dodelijke slachtoffers en de vele gewonden, van wie sommigen nog dagelijks ongemakken ondervinden van het ongeval.

Belangstellenden zijn welkom maar wel met inachtneming van de corona maatregelen.