Toch feest bij het afscheid van de gemeente Loppersum

De gemeente Loppersum houdt 17 december een bijzondere bijeenkomst om stil te staan bij het verdwijnen van Loppersum als zelfstandige gemeente.

Loppersum gaat op 1 januari samen met Delfzijl en Appingedam de nieuwe gemeente Eemsdelta vormen.

Volgens burgemeester Hans Engels van Loppersum wordt tijdens de laatste raadsvergadering op 14 december de gemeentelijke waarderingsprijs uitgereikt. Drie dagen later is er een bijeenkomst om afscheid te nemen van de gemeente Loppersum.

Het moet een bijzondere sessie worden als het aan Engels ligt. ,,Er is in de raad van Loppersum duidelijk behoefte aan een soort bijeenkomst. Het is ook niet niks dat de gemeente Loppersum verdwijnt.’’ Een werkgroep is inmiddels bezig met de voorbereiding. Engels weet nog niet hoeveel geld er beschikbaar is.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat er geen feest zou komen. Zo pleitte de PvdA in de Lopster raad er medio vorig jaar voor niet te veel geld over de balk te gooien met feesten en partijen voor het afscheid van de zelfstandige gemeente Loppersum. ,,Een passend afscheid hoeft wat ons betreft nauwelijks iets te kosten’’, zei Lies Oldenhof van die partij toen.

Feestelijke start

De ChristenUnie wilde juist wel stilstaan bij het einde van de zelfstandige gemeente Loppersum. ,,Wij zijn niet voor een sober afscheid van de gemeente en kiezen liever voor een feestelijke start met Eemsdelta’’, aldus raadslid Jan van Heerde.

Delfzijl biedt bij het verdwijnen van die gemeente alle inwoners in december een feest en een boek aan. Appingedam maakte eerder bekend een ton uit te trekken voor een afscheidsfeest en een cadeau voor de inwoners.

De gemeente Loppersum bestaat ruim 200 jaar. Officieel sinds 1811, in de tijd dat Nederland nog onder Frans bestuur viel.