Torens en kerken Stichting Oude Groninger Kerken deze zomer geopend

NOORD-GRONINGEN Nu wij als Nederlanders dit jaar veelal in Nederland op vakantie gaan, is het wellicht een goed idee eens een Groninger kerk en/of toren te gaan bezoeken.

‘Is het niet zo dat als je op vakantie in het buitenland bent, je dan ook vaak een kerkje binnenloopt?’, meldt de Stichting Oude Groninger Kerken wervend. ‘ Even de stilte en de rust daar voelt? De magie ervaart? En dat kan ook in Groningen. Prachtige middeleeuwse kerken met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels staan klaar om bewonderd te worden.’

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakt zich al meer dan vijftig jaar sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten.

Tijdens de afgelopen maanden heeft de stichting hun kerken niet verplicht de deuren te sluiten. De beheerders van de kerken, veelal de plaatselijke commissies, kregen de keuze dit al dan niet te doen. Dit had tot gevolg dat een aantal kerken ook de hele afgelopen periode open is gebleven, maar dat gold niet voor alle kerken. Ook nu nog hebben niet alle kerken die in het jubileumjaar geopend waren, de deuren geopend voor bezoek. Via www.groningerkerken.nl is daar mee informatie over te vinden.

Torens beklimmen

De torens waren de afgelopen periode veelal gesloten voor bezoek maar vanaf nu kan men in ieder geval terecht in en op de torens van de kerk van Termunten, Uitwierde en Garmerwolde. Bovenin de kerktoren van Termunten werden twee ramen aangebracht, één aan de noordkant met uitzicht over de Eems en één aan de oostkant, met uitzicht over de Punt van Reide en de Dollard. In de toren van Uitwierde bereik je via de belevenistrap een bijzonder uitkijkpunt met zicht op het omliggende landschap en in de verte achter de dijk het water van de Eems. Dit belevenispad van Onix architecten won in 2013 een Dutch Design Award. De toren van Garmerwolde werd omgetoverd tot ´verticaal museum voor religieuze feesten en is in het weekend geopend. Als bonus vind je naast de kerk van Garmerwolde AvecPlezier met van alles voor de inwendige mens en eveneens geopend in het weekend.