Hoe maak je een film in coronatijd? Check hier de magische filmset in Kiel-Windeweer

Hoe maak je een film in coronatijd? Een Amsterdamse regisseur en schrijver met roots in Groningen vond in Kiel-Windeweer de perfecte locatie.

Het zijn barre tijden voor filmmakers. Na het uitbreken van corona konden scenarist/regisseur Morgan Grunefeld en actrice/scenarist July Janssen uit Amsterdam nergens aan de slag. Opdrachten werden tot nader orde uitgesteld of afgeblazen.

,,We zijn in onze schrijversbubbel gedoken om de psychologische thriller ‘Koud Bloed’ te maken. Corona inspireerde ons tot een verhaal over opgesloten zitten. Het is een korte film gebaseerd op een eigen ervaring van July’’, vertelt Grunefeld. July schetst een nare manipulatieve relatie die van kwaad tot erger ging en waar ze na anderhalf jaar met pijn en moeite uit kwam.

Het platteland is magisch

Dat de film in Kiel-Windeweer wordt opgenomen, is goed voor het verhaal en niet toevallig, zegt Grunefeld. ,,Ik kom uit Groningen. Ben hier opgegroeid en heb hier gestudeerd. Het platteland is magisch. Je voelt je geïsoleerd in het landschap. Zeker als je iedere dag in weer en wind op de fiets zit. Dat geeft rust. Toen we over de ideale locatie voor de film spraken, dacht ik: Groningen. Mijn moeder en stiefvader wonen in Kiel-Windeweer. In een huis en een prachtige omgeving waar deze film zich prima kan afspelen.’’

Al is het wel even wennen voor het dorp. De hoofdrolspeelster werd na een vlucht in het veld al met een ‘bebloed’ hoofd aangetroffen. Nietsvermoedende inwoners staken onmiddellijk de helpende hand toe. ,,Gaat het kindje?’’

Veertien dagen in quarantaine

Tegenspeler van July Janssen is Geoffrey Thompson. Beide acteurs gingen om zoen- en vechtscènes veilig te laten verlopen, voor de opnamen veertien dagen in quarantaine. ,,Dat hebben we ook gevraagd van de mensen die met camera’s en geluid de productie doen’’, zegt Chantal van Remmen van CVR Productions. Zij zegt dat er voor het maken van de film een speciale ‘health officer’ is aangesteld. ,,Dat is tegenwoordig als je een film wil draaien s een voorwaarde.’’

De ‘health officer’ houdt in de gaten of er in kleine ruimten op de set niet te veel mensen aanwezig zijn en of ze voldoende afstand houden. Verder is het een kwestie van handen wassen. Er zijn ook spatschermen aangeschaft. Maar er is meer.

Van Remmen: ,,Normaal gesproken zit je op weg naar een locatie met zijn allen in hetzelfde busje. Door corona hebben we meer auto’s laten rijden. Dat doen we om niet te dicht op elkaar te zitten. De crewleden hebben we de afgelopen weken verzocht de contacten met de buitenwereld zoveel mogelijk te beperken.’’

Meer crowdfunding nodig

Veiligheidsmaatregelen om corona buiten de deur te houden, werken kostenverhogend. Er is meer crowdfunding nodig om het project te kunnen financieren. Op de site www.cinecrowd.com/koud-bloed staat hoe het filmproject in elkaar steekt en wat sponsors kunnen verwachten.

 ,,Omdat het benodigde bedrag niet toereikend is om ‘Koud bloed’ te financieren, gaan de kosten voor de baten uit. ,,Dat gebeurt in goed overleg. Als er meer geld binnenkomt, willen we iedereen gewoon betalen’’, zegt Grunefeld.

De premiere van ‘Koud bloed’ is halverwege september in Eye Filmmuseum Amsterdam, Daarna gaat de film naar Filmfestivals. Grunefeld hoopt dat voor die tijd de coronaregels zijn versoepeld en hij zoals afgesproken als assistent-regisseur bij de succesvolle serie Spangas kan werken.