DelfSail 2021 valt opnieuw in hoogste categorie, overeenstemming met STI

DELFZIJL Het grote maritieme evenement DelfSail heeft in 2021 opnieuw de hoogste status, van een Endorsed Event.

Daarover is onlangs overeenstemming bereikt met Sail Training International (STI) in Engeland. Beide partijen zijn verheugd over de hernieuwde samenwerking

De edities 1998, 2003, 2009 en 2016 wareneveneens Endorsed Events. De editie van DelfSail 1991 was onderdeel van de Tall Ships Races 1991, als finishhaven.

De overeenstemming betekent onder andere, dat DelfSail 2021 meegenomen wordt in alle uitingen van de STI in de komende tijd, onderweg naar juni 2021. Dit zal zowel de werving van - als de bekendheid bij - de internationale Tall Ships nog meer ten goede komen. „DelfSail staat goed bekend bij de schepen en wij verwachten dan ook een grote vloot te kunnen verwelkomen,” vertelt directeur Jeannette Blijdorp.

Sail Training International is de organisatie die - destijds onder de naam Sail Training Association – de eerste Tall Ships Races initieerde in de jaren vijftig. In die tijd waren er nog weinig trainingsschepen over, waarbij de Russen echter een aanzienlijk aandeel hadden verkregen. Schepen zoals de Kruzenshtern en de Sedov bijvoorbeeld, werden na de oorlog in het kader van herstelbetalingen geschonken aan Rusland.

Doorslaand succes

Op het moment dat er voor de eerste keer een kleine vloot van grote Tall Ships bij elkaar werd gebracht in Engeland, bleek dit een doorslaand succes. Sinds die jaren zijn de uitgangspunten van de STI onveranderd gebleven. Het samenbrengen van jongeren uit verschillende culturen en religies, om daardoor meer begrip voor elkaar te bevorderen, is nog steeds één van de uitgangspunten. Maar ook het leren samenwerken vanuit verschillende situaties en het stimuleren van internationale vriendschappen. Aan boord zijn alle trainees (van 15tot 25 jaar) immers gelijk, er zijn geen verschillen vanwege ras, geloof of afkomst.

Voor het jaar 2020 zijn alle Sailevenementen in Europa afgelast. DelfSail 2021 zal voorafgaand aan de Tall Ships Race 2021 plaatsvinden, die start in Klaipeda. Dit evenement vindt plaats in het Baltisch gebied. Aansluitend zal de vervallen Tall Ships Race 2020 in de Middellandse Zee alsnog worden gehouden in 2021.