Paviljoen Overdiep lost ruimtetekort op ‘in moeilijkste periode ooit’

APPINGEDAM Het team van Paviljoen Overdiep in Appingedam kan bijna niet wachten tot het 1 juni wordt. Op Pinkstermaandag mogen de eetgelegenheden in Nederland om 12.00 uur weer open en ze zijn benieuwd of hun restaurant op de fraaie plek aan het Nieuwediep nog net zo populair is als voorheen.

Jenz en Maartje Verbogt namen de horecagelegenheid met het grote terras een kleine vier jaar geleden over en wisten van een stroef draaiend bedrijf in een mum van tijd een succes te maken. Het bedrijf maakte een enorme groei door. Het personeelsbestand groeide van acht medewerkers in het begin tot ’s zomers 32 man personeel, inclusief de parttimers.

Elke vierkante millimeter

Na een jaar werd de eerste belangrijke investering gedaan, het realiseren van een efficiënte keuken, waardoor er veel sneller kon worden gewerkt. Een keuken die door de coronacrisis intussen twaalf weken stilstaat. In die drie maanden hebben ze zeker niet stil gezeten. „We hebben niet zoals vele collega’s besloten om met het afhalen en brengen van maaltijden te beginnen,” vertelt Jenz Verbogt. „“Andere bedrijven die dat zijn gaan doen, waren daar vaak voor een deel al succesvol in of hadden al een bezorgwagen paraat. Voor ons had die aanpak een grote investering betekend, die je niet zo maar terug verdient. Wij hebben besloten dàt op te pakken, wat eigenlijk al twee, drie jaar noodzakelijk was. Door onze groei in de afgelopen jaren kampten we met een enorm ruimtegebrek. Het gebrek aan opslagruimte konden we nog steeds opvangen doordat we de tegenover gelegen ruimte van Woongroep Marenland mochten lenen, maar dat pand is inmiddels verhuurd aan Cosis. Omdat ons pand op zich niet groter kan, hebben we de keuze gemaakt om elke vierkante millimeter die we hebben efficiënt in te delen. De oplossing zat hem er voornamelijk in dat we ons wat al te riante sanitaire ruimtes iets verkleind hebben. Daardoor konden we een koelcel, een magazijn, personeelsruimte en plek voor een extra afvalcontainer realiseren. De toiletgroep is meteen vernieuwd en qua hygiëne van deze tijd gemaakt. Het grootste probleem van de koelcapaciteit is opgelost met een enorme koelcel, waardoor we nu alles wat binnen komt in één keer koud kunnen zetten. Met de afgelopen warme zomers en de vele evenementen die Appingedam normaalgesproken heeft, is dat gewoon noodzaak.”

Klanten zullen overigens niet heel veel van de vernieuwingen terugzien. „Zaken als de bouw van de nieuwe tochtvrije ingang, de serre en het industriële karakter van de zaak vallen meteen in het oog. In de eerste drie jaar hebben we geïnvesteerd in dingen die ook binnen afzienbare tijd resultaat opleverden. Nu was het moment daar om door te pakken en een kwaliteitsslag te maken, waardoor het werk ook een stuk aangenamer wordt.”

Bewuste keuze

In een periode van veel gemiste omzet, meent Jenz Verbogt een verantwoorde beslissing te hebben genomen. „We hebben drie goede jaren gedraaid, dus we hebben wat vet op onze botten. Dit moet je natuurlijk niet gebeuren als je net een jaar open bent. We hebben een bewuste keuze gemaakt om te investeren in de meest lastige periode ooit. Ik heb geloof in de potentie van Appingedam én in mijn eigen zaak. De kwaliteit van het water in Appingedam is zo waardevol en tel daar de cultuurhistorische waarde nog eens bij op. We moeten wel met zijn allen, ook de gemeente, nog meer inzetten op toerisme. Want waar heb je het zo voor mekaar dat je binnen 300 meter van elkaar alles bij de hand hebt: een mooie oude binnenstad met veel bijzondere gebouwen, waterrecreatie, restaurants, horeca, terrassen, winkels en supermarkten. De crisis biedt wat dat betreft ook een kans om de krachten te bundelen. Het is toch te gek dat er van alle Duitse boten die door het Eemskanaal richting Friesland varen maar af en toe eentje afbuigt richting Appingedam.”

In blokken werken

De heropening van het restaurant en het terras gaat vanzelfsprekend volgens de richtlijnen van de RIVM, met maximaal dertig gasten tegelijk. „Om toch nog wat meer mensen binnen te kunnen laten, gaan we in blokken werken, zowel voor de lunch als het diner. Lunchen kan vanaf 11.30 en 13.15 uur en het diner kan van 17.00 tot 19.15 uur en vanaf 19.30 uur. Dat kan alleen op afspraak of als er nog ruimte is. Het terras is vrij toegankelijk als men de afstand goed in de gaten houdt. We gaan nu wel wat beter naar de weersverwachtingen kijken. Want als iemand zijn diner naar het terras wil verplaatsen en het gaat regenen, dan kunnen ze niet terug. Binnen gaat nu voor. Om alles in goede banen te leiden is er een routing, plaatsen we een stoplicht bij de deur en kunnen de klanten gasten hun handen wassen bij een mobiele wasbak. Er worden flyers uitgedeeld met onze tijdelijke huisregels.”

„Als team hebben we er enorm veel zin in om weer te beginnen. We gaan voorlopig met de vaste groep die er is, zo’n tien fulltime krachten, aan de slag. We hopen deze drie maanden goed af te kunnen sluiten. Onze slogan past daar prima bij: ‘aandacht voor elkaar’. De kwaliteit van het eten moet natuurlijk altijd 8+ zijn bij ons. En hetzelfde geldt voor hoe je met elkaar omgaat.”

Meer informatie over reserveren en dergelijke via: www.paviljoenoverdiep.nl.

door Bram Noordhuis