Kinderen blij dat ze weer naar school mogen, ook op De Triangel in Appingedam

APPINGEDAM Na acht weken lockdown openden basisscholen, de kinderopvang, bibliotheken en kappers maandag weer hun deuren. Op de scholen waren vele blije gezichten te zien, zowel van de leerlingen, de leerkrachten als de ouders die vanaf een afstandje toe mochten kijken.

Premier Rutte kondigde op zondag 15 maart de zogenoemde 'intelligente lockdown' af, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Op de basisscholen was de herstart reden voor een beetje feestelijke dag. Op cbs De Triangel in Appingedam, onderdeel ban Kindcentrum OPwierde, hingen de vlaggen met de nationale driekleur uit, ondersteund door vele kleurige kleinere exemplaren. De school was versierd. De onderwijzers loodsten de kinderen per groep naar binnen. De keuze op deze school was gevallen op het beginnen met halve groepen. De ene helft van de klas krijgt op maandag en woensdag les, de andere helft op dinsdag en donderdag. Op vrijdag worden zieke kinderen en leerlingen die om medische redenen niet naar school mogen online bijgespijkerd. Net als de de rest van de groep de afgelopen twee maanden. De kinderen gaan op de dagen dat ze niet naar school gaan thuis werken.

Briefjes voor kinderen van de andere dagen

In groep 4 maakte juf Petra Briek er met haar uitgelaten groep van elf leerlingen een leuke dag van. „We starten alsof het vakantie is geweest, met een soort hernieuwd kennismaken. We maken briefjes voor de kinderen die op dinsdag op school terugkeren. Het is voor de kinderen bijzonder, want ze zien mekaar na lange tijd voor het eerst weer.”

Op De Triangel houden ze de groepen wel strikt gescheiden. „We houden de groepen bij elkaar. De kinderen mogen ook niet met leerlingen van de andere groepen spelen. De veiligheid blijft voorop staan. Zo gaan we ook nog niet gymmen, maar we gaan al wel met mekaar naar buiten.”

Het basisonderwijs begint met 50 procent bezetting, terwijl het speciaal onderwijs maandag al volledig open is gegaan. De meeste scholen kiezen voor halve klassen, in plaats van halve schooldagen.

Het voortgezet onderwijs begint mogelijk voor een deel weer op dinsdag 2 juni.