RIVM: Effect van coronamaatregelen is minder groot dan gedacht

Het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is minder groot dan het RIVM vorige week had verwacht.

Dit bericht is afkomstig van Gezondheid & Co.

RIVM somber

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is somberder geworden over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan verwacht. ,,De meest positieve scenario’s van vorige week komen niet uit”, zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, tegen de NOS.

,,In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal duizend bedden nodig zouden zijn begin april.

Patiënten blijven langer op IC

Dat het aantal hoger ligt, komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de ic blijven liggen. Het aantal patiënten stijgt dagelijks nog fors. Er zijn 771 Nederlanders overleden aan corona en bijna 3500 mensen zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Op de ic’s liggen al ruim duizend patiënten, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Normaal telt Nederland zo’n 1100 ic-plekken, dat is opgeschroefd naar 1600, waarvan 1100 voor coronapatiënten. Maar omdat het aantal ic-patïenten dagelijks toeneemt met zo’n 80, moet er komende week uitgebreid worden naar 2000 plekken, zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke ic-vereniging: ,,Dat wordt spannend. Halen we 2000 plekken eind volgende week? En 2500 plekken die week erna, misschien wel 3000 uiteindelijk? Ergens gaat het kraken.” Vandaag overlegt Gommers op het ministerie van Volksgezondheid over capaciteit en scenario’s.

Brabant

In corona-brandhaard Noord-Brabant (bijna een derde van alle Nederlandse patiënten) ‘stabiliseert’ de situatie, zegt Bart Berden, ziekenhuisdirecteur in Tilburg en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in de provincie. ,,We zien een afvlakking, maar het liefst zien we een daling.”