Henk Veldman kruipt in coronatijden vaker achter carillon Hemonykerk in Middelstum

Het Hemonycarillon van de vijftiende-eeuwse Hippolytuskerk in Middelstum is in coronatijden veelvuldig te horen. De 23 klokken klinken sowieso elk half uur en sinds 16 maart al wordt elke dag om 18.45 uur het ‘Lang zullen ze leven’ gespeeld. Daar komt nog een aantal extra bespelingen van vaste beiaardier Henk Veldman bij.

De carilloncommissie van de Hippolytuskerk vindt dat ‘haar’ carillon in deze moeilijke tijd zo vaak mogelijk bespeeld moeten worden. Omdat ‘concerten op het carillon door veel mensen beluisterd kunnen worden’. ‘Buiten op afstand van elkaar, in de tuin, op straat of in huis met het raam open.’

Thema is: ‘Lente’

Vandaar de extra bespelingen, te beginnen op zondag 5 april. Thema van deze bespeling, die van 14.00 tot 15.00 uur duurt, is: ‘Lente’.

Veldman begint met een deel (Lente) uit De vier jaargetijden van Antonio Vivaldi, gevolgd door vier liedjes uit het liedboek Kun je nog zingen, zing dan mee van Jan Veldkamp en Klaas de Boer.

Vervolgens speelt Veldman drie Frühlingslieder, twee van Felix Mendelssohn-Bartholdy en een van Franz Schubert, waarna een medley van kinderliedjes ten gehore gebracht wordt.

Veldman sluit de bespeling vervolgens af met Tulpen uit Amsterdam van Herman Emmink en Spring Is Here van Ella Fitzgerald.

De overige bespelingen zijn zondag 19 april (bevrijdingsdag Middelstum), maandag 27 april (Koningsdag), zondag 3 mei en zondag 17 mei.