Muziekvereniging Zuidbroek na het samen zingen van Ede Staal de 'coronawereld' opvrolijken met het samen spelen van Gronings volkslied

Muziekvereniging Oosterbroek uit Zuidbroek roept muziekverenigingen in Midden-Groningen op om aanstaande vrijdagavond om zeven uur het Gronings volkslied te spelen.

,,Zo willen we de Groningse wereld en speciaal die in Midden-Groningen een beetje opvrolijken”, zegt initiatiefneemster Esther Bouman. Ze speelt klarinet bij Muziekvereniging Oosterbroek.

Een groot succes

De actie van Pim de Jonge uit Stadskanaal van afgelopen vrijdag - om met zoveel mogelijk mensen ‘s morgens om elf uur de klassieker ‘Het het nog nooit zo donker west’ van Ede Staal te zingen - was een groot succes.

Hij kreeg steun vanuit de hele provincie. ,,Dus waarom wordt deze nieuwe actie, dit speelde al voor het Ede-project, geen provinciaal succes? We houden deze actie speciaal voor ouderen. We denken dat dit vooral iets met hen doet. Iedereen kent het Gronings volkslied. We willen zo iedereen in deze moeilijke tijd een hart onder de riem steken”, zegt Bouman.

Arrangement op website van de muziekvereniging

Trefi Bashir, freelance muzikant, heeft speciaal voor vrijdagavond een arrangement geschreven (te vinden op de website van de muziekvereniging). De meeste leden zullen het Gronings volkslied voor hun woning spelen, maar anderen doen dat bij zorgcentra Gockingaheem en Lijwiekstee in Noordbroek en bij seniorenwoningen in de voormalige gemeente Menterwolde.

,,Omdat we niet iedereen kunnen bereiken, doen we een beroep op andere muziekverenigingen in Midden-Groningen om vrijdag mee te doen.”

Aantal muzikanten wil dit vaker doen

Esther Bouman hoopt stiekem dat haar actie in de hele provincie Groningen wordt ondersteund. ,,En misschien ook wel over onze provinciegrens heen. In Friesland en Drenthe kunnen de muziekverenigingen hun eigen volkslied spelen.”

Bouman verwacht dat haar vereniging zich vaker laat horen tijdens de coronacrisis. ,,Een aantal muzikanten heeft al gezegd dit vaker te willen doen.”