Een aspergedrive-in in Noordbroek wegens corona. Klanten hoeven de auto niet uit meer voor het witte goud

Zoals dat vaak gaat. Eerst was het een grapje, toen ging er een lampje branden en nu is het een doorslaand succes: de aspergedrive-in.

Huib Meinardi had zich een heel andere opening voorgesteld, maar nu straalt hij. Zegt: ,,Fantastisch mooi. Het is toch ook humor.’’ Hij weet inmiddels dat het iets meer is dan alleen humor. Klanten die uit angst voor het coronavirus ervoor voor kiezen om in de auto te blijven zitten kunnen nu toch worden geholpen.

De drive-in is achter het nieuwe bedrijfspand van tuinbouwbedrijf Meinardi aan de Zuiderstraat in Noordbroek. Files staan er niet, maar heel de dag loopt het wel door. Bezoekers komen van heinde en ver en kunnen veilig vanuit de auto een complete aspergemaaltijd kopen, inclusief een mooie Pinot Blanc.

Asperges halen als uitje

En als ze dan toch een paar minuten moeten wachten, niet erg. Veel mensen hebben momenteel tijd over. Asperges halen bij Meinardi is nu vooral ook even een uitje.

De verhuizing naar de boerderij van de voormalige wijnhandel Jos Beeres in Noordbroek valt samen met de start van het aspergeseizoen. Zaterdagochtend heeft teler Huib Meinardi met acht medewerkers zo’n duizend kilo van het witte goud gestoken. Het bedrijf heeft voor de aspergeteelt de beschikking over twaalf hectare grond (zeg maar twaalf voetbalvelden).

Geen zorgen over personeel

Zorgen dat hij de komende tijd geen personeel kan vinden om de witte asperges dagelijks te steken, heeft Meinardi niet. ,,Daar ben ik niet zo bang voor. Aanbod genoeg, van studenten tot mensen uit de horeca en de evenementenbouw die nu zonder werk thuiszitten. We zijn niet volledig afhankelijk van Poolse werknemers.’’

Zorgen zijn er wel over de handel zelf. ,,Alles wat we verbouwen verkopen we zelf. Er gaat niets naar de veiling. We leveren de asperges vooral aan de horeca, maar die is nu volledig weggevallen.’’

Volgend jaar misschien weer

Als de coronacrisis er niet was geweest, was het idee voor een aspergedrive-in nooit bedacht, zegt Astrid Meinardi. ,,Er komen mensen die het gewoon leuk vinden, maar er zijn mensen geweest die in de zorg werken en momenteel niet in een winkel mogen komen. Voor hen is dit een uitkomst.’’ De drive-in blijft ook nog wel even. Sterker nog, volgend jaar misschien wel weer, corona of geen corona, zegt Astrid Meinardi.

Hoe - gelijk de haring - zijn de asperges dit jaar eigenlijk? Astrid Meinardi: ,,De kwaliteit is goed. ’s Nachts is het nog iets te koud, maar dat komt de groei ten goede. Het gaat dan iets langzamer waardoor de asperge goed op smaak komt.’’

Het aspergeseizoen duurt traditiegetrouw tot 24 juni.