Heeft Christo de Fraeylemaborg in Slochteren ingepakt of is het toch een buitenmodel mondkapje?

Het oranje doek waarmee de Fraeylemaborg in Slochteren is ingepakt, stak de voorbije dagen prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Het werk van de Bulgaarse inpakkunstenaar Christo of draagt de borg een buitenmodel mondkapje? De kou is voor stichting Landgoed Fraeylemaborg nog niet uit de lucht.

Het is nog niet zo lang geleden dat directeur Marjon Edzes van Landgoed Fraeylemaborg een kwart miljoen euro uit handen van (toen nog) Leontine Borsato (Postcodeloterij) mocht ontvangen.

Met dat bedrag sloot de begroting voor het herstellen van aardbevingsschade en restauratie van de borg. De blijdschap heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een meer bezonken stemming.

Niet bij elkaar in de schaftkeet

De borg is gesloten voor publiek (al was voor ‘corona’ met de aannemer afgesproken dat het gebouw steeds deels toegankelijk zou blijven), en ook het naastgelegen restaurant De Boerderij is dicht.

Medewerkers die thuis kunnen werken doen dat, overleggen vinden plaats via de telefoon. Bouwvakkers drinken niet samen koffie in de schaftkeet en komen met eigen vervoer naar de borg en niet gezamenlijk in een busje.

Zelf geld op tafel leggen wordt een lastig verhaal

Het dak van de borg wordt hersteld, de zolders geïsoleerd en de ramen voorzien van monumentenisolatieglas. De borgvoet, het eiland waarop de borg staat, en de borgklip, de muur die het eiland bij elkaar houdt, zijn dan weer zo goed als nieuw.

Stichting Landgoed Fraeylemaborg organiseert jaarlijks meerdere evenementen met duizenden bezoekers. ,,Dat gaat allemaal niet door en als gevolg daarvan krijgen wij geen entreegelden’’, aldus Edzes.

De subsidies van de provincie Groningen en de gemeente Midden-Groningen worden betaald op voorwaarde dat de borg zelf ook een bedrag op tafel legt. ,,Dat wordt door de coronacrisis een lastig verhaal. Ik verwacht dat provincie en gemeente daar begrip voor hebben en niet hun subsidies gaan terugvorderen.’’

In der minne schikken

Voor een deel van het personeel van de borg is werktijdverkorting aangevraagd. ,,Een van de criteria daarvoor is omzetverlies.’’ Een bijkomend effect van minder inkomsten kan het mislopen zijn van rijkssubsidies voor onderhoud en beheer. Edzes: ,,We werken in deze alleszins onzekere tijd aan een hele grote restauratie van twee miljoen euro, maar ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Het is de voorbije jaren nog altijd gelukt om zaken in der minne te schikken.’’

In de gaten houden wat er in het park gebeurt

Als de bouwvakkers aan het werk zijn, zijn Gerard de Haan of Edzes op het landgoed aanwezig. ,,Joost Haagsma werkt in het park. Dat is saai, zo in zijn eentje, want de mensen van de zorgboerderij zijn er ook niet’’, weet Edzes.

,,De borg zelf is gesloten, het park achter de borg is wel toegankelijk. We houden goed in de gaten wat daar gebeurt. Zien er op toe dat mensen niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. Dat kan omdat er nog geen bladeren aan de bomen zitten.’’