Documentaire over Winsumer docent die denkt dat aarde plat is

WINSUM Regisseuse Céline Villevoye (22) en cameraman Bart de Kleijn (25), allebei geboren en getogen in Amsterdam, studeren dit jaar op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht af met de korte documentaire De Compleetdenker.

Daarin wordt de persoonlijke motivatie van een ‘flat earther’ weergegeven zonder de taboes en vooroordelen de boventoon te laten voeren.

Die gaat over voormalig docent economie Frans Heslinga (61), die is geboren en getogen in Winsum. De zoektocht naar het wereldbeeld van de platte aarde waarin hij gelooft, wordt gevolgd in deze documentaire. Heslinga noemt zichzelf liever geen complotdenker, maar compleetdenker.

Complotdenkers

De stroming van mensen die geloven dat de aarde plat is groeit wereldwijd exponentieel en heeft in de afgelopen tijd vele levens veranderd. In deze korte documentaire wordt er verder gekeken dan de taboes en vooroordelen over ‘complotdenkers’.

Wat maakt de platte aarde theorie zo’n populaire overtuiging? Hoe is Frans Heslinga hier zelf mee bezig geraakt? Op welke manier heeft het zijn leven verrijkt en ook lastiger gemaakt? En hoe reageert zijn omgeving hierop? Het zijn vragen die an de orde komen.

Persoonlijke motivatie

Deze documentaire wordt geen propagandafilm waarin de kijker voelt overtuigd te worden. De kijker zal worden meegenomen in de persoonlijke motivatie en het verhaal van Heslinga. De vooroordelen zullen voorbij worden gegaan en de kijker zal een spiegel worden voorgehouden om zelf kritischer naar de wereld om hem of haar heen te kijken. Vooral nu fake news tot de dagelijkse orde behoort.

Om De Compleetdenker te kunnen realiseren hebben de filmmakers €4.500 moeten ophalen ophalen met crowdfunding. Met een bijdrage van het Cultuurfonds Almere erbij is dat gelukt.

Meer informatie over dit project: https://cinecrowd.com/nl/decompleetdenker.