Raad Midden-Groningen schrapt 'kleine' vergadering over bezuinigingen

De gemeenteraadsvergadering van Midden-Groningen voor vanavond is alsnog geschrapt.

In eerste instantie was bedacht dat de raadsvergadering in aangepaste vorm door zou kunnen gaan. Dit om een besluit te nemen over aanvullende bezuinigingen ter waarde van 3 miljoen euro. In plaats van 33 raadsleden zouden 19 volksvertegenwoordigers aanwezig zijn.

Extra pakket bezuinigingsmaatregelen

Namens het college van burgemeester en wethouders zouden burgemeester Adriaan Hoogendoorn (voorzitter) en wethouder Erik Drenth aanwezig zijn. Drenth (CDA) is onder andere wethouder voor financiën. Het besluit over het extra pakket bezuinigingsmaatregelen is zijn portefeuille.

Nu blijkt dat hooguit 15 raadsleden aanwezig zijn, dat zijn er 2 te weinig om rechtsgeldige besluiten te nemen. Daardoor kan volgens de Gemeentewet de vergadering niet worden geopend.

Op voorhand afgemeld

In overleg met de fractievoorzitters wordt gekeken op welke termijn een nieuwe raadsvergadering plaats kan vinden.

De tweemansfractie van D66 had zich op voorhand afgemeld. Fractievoorzitter Gerard Renkema behoort tot de risicogroep en vindt het daarom niet verantwoord om aan de vergadering deel te nemen.

Onvoorziene omstandigheden

De tweede man van D66, Yannick Lutterop, is herstellende van een forse verkoudheid en ziet zich eveneens genoodzaakt thuis te blijven.

,,Juist als partij die de lokale democratie hoog in het vaandel heeft staan betreurt D66 deze ongelukkige samenloop van omstandigheden’’, zegt Renkema. ,,Afgezien van onvoorziene omstandigheden verwachten wij dat D66 de volgende raadsvergadering weer vertegenwoordigd is.’’