Shoppen mag nog, maar het is rustig in de winkelstraten

DELFZIJL Het was zaterdag weer een beetje druk in de winkelstraten. Ook in die van het centrum van Delfzijl. Maar er ging een erg rustige week aan vooraf.

„Het zijn rare tijden,” verzucht voorzitter Reinier Doornbos van de Handelsvereniging Delfzijl. De eigenaar van de Hema’s in Delfzijl, Appingedam, Bedum, Zuidhorn en Leek is niet echt verbaasd over de opmerkelijke rust in de koopcentra. „Het is compleet begrijpelijk. Mensen maken zich zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Ik kan en mag wat dat betreft ook zeker niet de mensen oproepen om te gaan winkelen. Maar de winkels zijn open en de mensen mogen er komen. Alleen, niet met te veel tegelijk. De afgelopen week zag je al wel dat modeketens langzamerhand de deuren gingen sluiten. Die hebben nauwelijks omzet. Maar de vitale, essentiële bedrijven blijven wel open en dat zal ook moeten. We moeten zoveel mogelijk open zijn, ook op de koopavonden. Al begrijp ik wel dat een aantal winkels op koopavond gesloten blijft. Als de opbrengsten tegenvallen, moet je de kosten zien te beperken. In de detailhandel moet je bijna per uur kunnen omschakelen. En het zijn onzekere tijden.”

„Gelukkig zijn er ook voor winkeliers al regelingen met vergoedingen in de maak. Maar we weten nog niet alles over het hoe en wat. Winkels hebben meer kosten dan alleen salarissen. De huur en het gas en licht tellen ook flink mee.”

Leuke dingen blijven liggen

Over de erg nabije toekomst is Doonbos, die tevens interim-vooritter is van Stadsmarketing Delfzijl, nog niet optimistisch. „Je kunt wel stellen dat het echte funshoppen er niet meer bij is. Mensen gaan nog voor de essentiële dingen op pad, maar de leuke dingen blijven liggen. Dat sluit aan bij onzekere tijden. We moeten er zo goed mogelijk zien door te komen. Alle winkeliers hebben het overigens wel prima voor elkaar. Iedereen is goed bezig, alle mogelijke voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Iedereen houdt belangrijke zaken als deurkrukken en de omgeving van de kassa goed schoon. Ze doen er alles aan om een veilige omgeving aan te bieden.”

„We mogen hopen dat mensen niet massaal kiezen voor het online shoppen. De onzekerheid is daarbij op dit moment misschien zelfs wel groter. Het is vaak toch beter om de dingen eerst even in de eigen handen te hebben.”

Toptijd

Doornbos rekent dat het langzamerhand allemaal wel weer op gang komt. „Als iedereen rekening met elkaar houdt,” moet dat kunnen. „We moeten samen door. Bij onze Hema’s doen de knutselspullen het op dit moment goed. De kinderen zijn thuis, hè. En het voorjaar komt eraan, normaal gesproken een toptijd voor winkeliers. Nieuwe mode, paaseitjes, noem maar op. Er mag gekocht worden.”