Poliklinisch bevallen in de provincie Groningen blijft mogelijk

Vaste teams van verloskundigen en kraamverzorgenden gaan poliklinische bevallingen in de Groningse ziekenhuizen begeleiden tijdens de corona-uitbraak. Hierover hebben het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen en Universitair Medisch Centrum Groningen afspraken gemaakt met verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties uit de provincie Groningen.

Begeleiding door vaste teams

De Groningse ziekenhuizen en alle verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties uit de provincie Groningen hechten veel waarde aan behoud van de mogelijkheid van een poliklinische bevalling tijdens de corona uitbraak. Tegelijk hebben ze te maken met de veiligheidsmaatregelen die de Groningse ziekenhuizen nemen om het risico op verdere verspreiding van het coronavirus te verminderen. Één daarvan is dat zorgverleners niet zowel in het ziekenhuis als in de thuissituatie werkzaam mogen zijn. Daarom wordt nu gewerkt met vaste teams. Deze speciale teams bestaan uit verloskundigen van een aantal verloskundigenpraktijken in de provincie en kraamverzorgenden van verschillende kraamzorgorganisaties, die de poliklinische bevallingen in de drie ziekenhuizen begeleiden.

Maatregelen rondom bevallingen

Volgens de ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken is thuis bevallen voor laag risico zwangeren juist nu een goede optie. Vrouwen waarbij tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat, zijn van harte welkom in de Groningse ziekenhuizen en krijgen de gebruikelijke zorg. Om de zorgverleners te beschermen, mag er bij een bevalling, thuis of in het ziekenhuis, één begeleider (de partner of een andere persoon) aanwezig zijn. Bij een bevalling in het ziekenhuis moet deze begeleider koortsvrij zijn.

Dit is een gezamenlijk bericht van het Martini Ziekenhuis, UMCG en Ommelander Ziekenhuis.