Zo ziet de nood-dienstregeling van Qbuzz eruit

Het OV-bureau Groningen Drenthe laat de komende weken toch veel vroege bussen rijden om met name de bereikbaarheid van ziekenhuizen te garanderen.

Maandag werd bekend dat Qbuzz in Groningen en Drenthe alle dagen (behalve op zondag) een zaterdag-dienstregeling uitvoert zo lang de scholen dicht blijven.

Minder, niet helemaal of later

Daardoor rijden bussen minder vaak, niet de hele route en/of starten ze later met rijden. Qliners, zoals die tussen Drachten en Groningen, rijden nog maar twee keer per uur. De bussen Diever - Steenwijk en Middelstum -Uithuizen vallen uit en veel bussen beginnen later met rijden dan normaal.

Uitzonderingen

Twee buslijnen die normaal niet op zaterdag rijden (12 over het bedrijventerrein ZuidOost in Groningen en 171 Groningen-Veendam), rijden toch -zij het beperkt- op werkdagen. Dat gebeurt om ervoor te zorgen dat mensen met het openbaar vervoer op hun werk kunnen komen. Om die reden beginnen 27 buslijnen ook vroeger dan op een zaterdag. Het gaat met name om bussen naar Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Stadskanaal en Winschoten.

Dat zijn niet toevallig plaatsen met een ziekenhuis. ,,Bij het bepalen van de extra ritten is goed gekeken naar de bereikbaarheid van de . Het is immers van cruciaal belang dat medewerkers van ziekenhuizen en andere door het kabinet benoemde vitale sectoren op tijd zijn’’, aldus het OV-bureau.

De volledige dienstregeling is hier te vinden.