Grote zorgen over gevolgen mega-zonnepark Lageland

Inwoners van Lageland hebben de gemeenteraad van Groningen opgeroepen om de plannen voor een mega-zonnepark bij het dorp niet door te zetten. Ze willen er in elk geval over meepraten.

Drie inwoners van het dorp, dat gedeeltelijk in de gemeente Midden Groningen ligt, spraken woensdagavond raadsleden van Groningen toe die de energietransitie bespraken. ,,We zien een enorm zonnepark van ruim 200 hectare beslist niet zitten’’, zei Huub van Mierlo.

Natuur

Als bestuurslid van de nieuwe energiecoöperatie Collectief Duurzaam Lageland weet hij als geen ander dat lokaal energie opwekken aantrekkelijk kan zijn voor omwonenden. Vanwege de omvang van de gemeentelijke plannen zet hij met andere dorpsgenoten toch de hakken in het zand.

,,Dit plan is waarschijnlijk bedacht door mensen die het gebied niet kennen’’, denkt Van Mierlo. ,,Ze zullen wel gedacht hebben: we hebben een groot braakliggend terrein dat alleen maar geld kost, laten we daar maar een energiepark van maken. Terwijl het gebied voor de natuur een belangrijke rol vervult tussen het Roegwold (onderdeel van de ecologische hoofdstructuur) en natuurgebied Noorddijk.

Onontkoombaar

Andere inwoners van Lageland uitten hun ergernis over het uitblijven van inspraak en lijkt de realisatie van 250 hectare landbouwgrond vol zonnepanelen onontkoombaar. ,,Laat ons alsnog meedenken’’, vroegen ze.

Volgens de bewoners is tot dusver alleen met een aantal geselecteerde omwonenden gepraat en worden de plannen gewoon uitgewerkt hoewel het overleg met bewoners is opgeschort door de discussie over de hyperloop.

Bodem

Ze zijn bezorgd over milieu, landschap, de bodemkwaliteit (ook op lange termijn, tot zeker tien jaar na het verdwijnen van de zonnepanelen, zouden vogels de dupe zijn), de kanten van extensieve kringlooplandbouw en het wonen.

Volgens hen dwarsbomen de plannen voor het energiegebied en de hyperloop testbaan ook de ontwikkeling van Meerstad. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) zei dat Groningen bij de uitwerking van de energietransitie optimaal gebruik wil maken van burgerparticipatie.