Radio Zijlstra in Appingedam verkocht jarenlang alles met een stekker. Nu trekken de eigenaren de stekker uit de zaak.

Ze verkopen al sinds de jaren vijftig allerlei wit- en bruingoed, maar na veel wikken en wegen hebben eigenaar Jelle-Peter (45) en zijn vader Eisse Wildeman (74) besloten om witgoedwinkel Radio Zijlstra in de Dijkstraat in Appingedam te sluiten.

Het betekent het einde voor een van de oudste zaken van Appingedam, zo schrijft het duo op Facebook.

Al voor het begin van de Tweede Wereldoorlog begon opa Jelle Zijlstra te werken als elektricien, waarna hij met zijn echtgenote Enka een winkel aan de Stationsstraat in Appingedam opende.

In 1956 verhuisden ze naar de hoek van de Dijkstraat en St. Annastraat, waar Radio Zijlstra tot op de dag van vandaag huist. Dochter Ineke nam de zaak over samen met haar man Eisse en inmiddels heeft hun zoon Jelle-Peter Wildeman de touwtjes in handen.

Stekker eruit

De eerste televisies, radio’s, platte tv’s, wasmachines en vaatwassers. Alle huishoudelijke apparaten met een stekker gingen en gaan hier over de toonbank. Nog eventjes dan.

Zaterdag 29 februari, de laatste dag van de maand, is tevens de laatste dag van Radio Zijlstra. Eigenaar Jelle-Peter trekt, na heel lang te hebben getwijfeld, de stekker eruit.

Echt familiebedrijf

„We zijn een echt familiebedrijf. Mijn moeder Ineke deed bijvoorbeeld alle administratie.” Maar Ineke kwam vorig jaar plotseling te overlijden. Uit het niets stond de wereld voor de familie op de kop. „We hadden ineens een probleem. We moesten nieuw personeel aannemen, maar dan is het geen familiebedrijf meer. Mijn vader is een soort vliegende keep en hij helpt nu in de winkel. Maar hij wordt ook een dagje ouder.”

Samen met zijn vader heeft hij, na lang wikken en wegen, besloten om te stoppen. Vader Eisse kan dan met pensioen en Jelle-Peter is nu nog jong genoeg om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Dubbel gevoel

Maar een dubbel gevoel geeft het wel. „We gaan het heel erg missen”, zegt Jelle-Peter. Vooral het dagelijkse contact met de vaste klanten.

„We hebben hier een batterij aan vaste gasten die doordeweeks een kop koffie komen halen. Op woensdag komt altijd dezelfde man langs met een doos saucijzenbroodjes. We kennen onze klanten. Dan krijgen we een telefoontje: ‘hoi, ik moet een nieuwe televisie, niet al te groot. Je hebt het adres wel.’ De zaak hoort bij ons, dus het wordt wel even wennen.”