Delfzijlster CDA-fractie gaat niet op zoek naar vervanger voor wethouder IJzebrand Rijzebol

De Delfzijlster CDA-fractie heeft het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om geen nieuwe wethouder aan te nemen nu IJzebrand Rijzebol gedeputeerde wordt in Groningen.

Volgens fractievoorzitter Piet van Hoogdalem acht de fractie het verstandiger om de taken van Rijzebol onder de overige wethouders te verdelen. Een nieuwe wethouder aanstellen heeft, zo kort op de aankomende herindeling, te veel voeten in de aarde.

Taken verdelen

„Je moet op korte termijn een geschikte vervanger vinden, die moet worden ingewerkt en de vakantie komt eraan”, somt Van Hoogdalem op. „We zitten in het laatste jaar van de gemeente Delfzijl. Wij zijn van mening dat het tot die tijd heel goed mogelijk is om de taken te verdelen.”

Op 1 januari 2021 fuseert de gemeente Delfzijl met de gemeenten Appingedam en Loppersum. Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) kondigde twee weken geleden aan dat hij Patrick Brouns gaat vervangen als gedeputeerde van de provincie Groningen. De gemeente Delfzijl telt vier wethouders en een burgemeester.

Rijzebol heeft in Delfzijl een aantal grote projecten in zijn portefeuille zoals de aanpak van het centrum. Volgens Van Hoogdalem is ook dat geen reden om een nieuwe wethouder aan te trekken. „Er zijn veel lopende zaken waar nog best aan getrokken moet worden. Maar daartoe zijn de overige collegeleden prima in staat. Zij zijn allemaal goed op de hoogte van elkaars portefeuille.”

Geen gelopen race

Wie welke taken van Rijzebol moet overnemen is nog niet bekend. Het is sowieso onduidelijk of de collegeleden het advies van het CDA ter harte nemen. Volgens wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) is het nog geen gelopen race. „Als college gaan we hierover pas discussiëren wanneer wethouder Rijzebol officieel zijn ontslag heeft ingediend.”

Naar verwachting treedt Rijzebol in maart aan als gedeputeerde. Volgens wethouder Menninga gaat het college pas daarna in conclaaf over de vrijgekomen positie.