Kleine meubelen in schijnwerpers op Menkemaborg

UITHUIZEN De Menkemaborg in Uithuizen gaat op zondag 1 maart weer open voor bezoekers. De borg is heringericht voor het nieuwe thema ‘Klein maar fijn: kleine meubelen en houten voorwerpen in de Menkemaborg’.

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een beeld gegeven wordt van het wonen in de 18de eeuw. De familie Alberda van Menkema lijkt ieder moment binnen te komen lopen. Elk jaar wordt een ander thema gekozen, waarmee een andere kijk op het interieur en de voorwerpen erin wordt gegeven.

Kleine meubelen in 18e eeuw nieuw

Dit jaar wordt meer informatie gegeven over de kleine meubelen en houten voorwerpen. In elke kamer van de borg zijn hiervan mooie voorbeelden te vinden. Het zijn meubelen die dienden als siervoorwerp of een praktisch doel hadden. In de 18de -eeuw zijn deze kleine meubelen, zoals een commode of ladekast, een secretaire of schrijfmeubel, nieuw in het interieur. De inrichting van een kamer wordt daardoor ook anders en gezelliger.

Wie meer wil horen over de kleine meubelen kan zich opgeven voor een lezing op woensdagochtend 22 april, via: www.menkemaborg.nl.

In het kader van groot onderhoud zijn in februari alle ramen in de kamers van de borg geschilderd. In maart komen er steigers voor het schathuis en rond de borg te staan om het groot onderhoud aan de gevels en de daken uit te voeren. De borg en het restaurant blijven open.