Hijab Atakelti (7) uit Delfzijl schildert oma Hilda Bleker (en wint daarmee een schoolreis voor de hele klas)

Grijs haar, een bril en vuurrode lippenstift. Oma Hilda Bleker (65) werd in oktober geportretteerd door leerlingen van groep 3A van Kindcentrum Noord in Delfzijl. Een van hen won daarmee de wedstrijd Jongeren Portretteren Ouderen.

Met hun rode stoeltjes in hun handen schuifelen de leerlingen van groep 3A door de gangen naar een speciaal zaaltje in Kindcentrum Noord in Delfzijl. Ze weten dat een van hen iets gewonnen heeft, maar wat en wie? Geen idee.

Eind vorig jaar schilderden alle 250 leerlingen van de school een portret van een opa of een oma voor de landelijke wedstrijd Jongeren portretteren Ouderen. Uit de in totaal 3500 inzendingen zijn drie winnaars gekozen. En een van hen is een leerling van deze groep.

‘Ja. Dat weten we al hoor!’

In de kleine zaal zijn niet alleen leerlingen en juffen aanwezig. Een paar ouders en grootouders zijn speciaal voor de verrassing naar school getogen. Als iedereen op stoeltjes zit neemt Willem Schortinghuis van het Nationaal Ouderenfonds het woord.

Schortinghuis legt uit dat veel ouderen eenzaam zijn en bijna geen bezoek krijgen. En dat daarom een wedstrijd als dit heel belangrijk is. „En”, zegt hij mysterieus. „Een van jullie heeft een prijs gewonnen.”

Het blijft heel even stil. Dan klinkt het: „Ja. Dat weten we al hoor!” Een blond jongetje vindt de spanning wel genoeg. Hij wil gewoon weten wie er gewonnen heeft.

Moeilijke neus

Schortinghuis tovert het winnende schilderij onder een kleed vandaan. Een felblauwe achtergrond, grijze haren en vuurrode lippen. Het is de creatie van de 7-jarige Hijab Atakelti.

Haar kunstwerk van oma Hilda Bleker (65), een oma van een van de andere leerlingen, kreeg de meeste stemmen van een vakjury. ‘Een opvallend en ook grappig kunstwerk met heel mooie kleuren’, luidt het oordeel.

„Ik vond vooral de neus moeilijk om te schilderen. En de ogen”, geeft Hijab toe. „Daarom is eentje ook iets groter geworden.”

De prijs? Een schoolreisje met heel de klas en de ouderen die zijn geportretteerd. In dit geval dus oma Bleker. Ze vindt haar portret goed gelukt. „Leuk hè? Ik heb de andere portretten niet gezien natuurlijk. Maar ik vind hem heel mooi.”

Spontane tranen

Het is niet alleen feest. Een paar meisjes in de klas barsten spontaan in huilen uit. Zij hadden ook zo hun best gedaan op hun kunstwerk en wilden graag winnen. Gelukkig maken de tompoezen die worden uitgedeeld veel goed. Na een hap van de kleine vierkante taartjes met daarop het schilderij van Hijab zijn de tranen verdwenen.

Het is de negende editie van de wedstrijd die georganiseerd wordt door het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting. Het doel van de actie is om jongeren en ouderen op een ongedwongen manier met elkaar in contact te brengen. Dit jaar deden er ongeveer 117 groepen uit de onder-, midden- en bovenbouw mee. Uit elke leeftijdsklasse wordt een winnaar gekozen. De andere winnaars wonen in Noordwijk en Bornerbroek.