Joop Gall sloeg op de vlucht voor het coronavirus. Maar wanneer kan de trainer uit Muntendam terug naar China?

Het is nog onduidelijk wanneer Joop Gall (56) terugkeert naar China. De voetbaltrainer, die op de vlucht sloeg voor het coronavirus, zit sinds drie weken thuis in Muntendam. ,,Als het veilig is, keer ik terug. Maar gezondheid staat voorop."

Gall ging in november aan de slag in Zhengzou als coach op een Chinese academie, waar hij onder meer de onder-19-selectie onder zijn hoede heeft. De Groninger keert graag zo spoedig mogelijk terug, maar op dit moment zou Gall nog twee weken in quarantaine moeten vanaf het moment dat hij weer voet heeft gezet op Chinese bodem.

,,Ik ben al getest, maar als ik door China reis, kan ik alsnog besmet raken. Als ik nu terug zou gaan, moet ik eerst veertien dagen in quarantaine. Daarom ben ik op dit moment aan het praten met de baas over wat ik het best kan doen. Willen jullie dat ik nu terugkom of wachten we af tot het moment dat de quarantaine-maatregel niet meer nodig is?"

Hoewel KLM donderdag liet weten dat ze tot eind maart niet naar Peking en Shanghai vliegt, zijn er voldoende luchtvaartmaatschappijen die nog wel tickets naar China aanbieden. ,,Maar toen ik drie weken geleden landde in Nederland, was mijn oorspronkelijke terugvlucht van 17 februari al geschrapt. Als het veilig is, keer ik terug. Maar gezondheid staat voorop."

'Alle spelers houden zichzelf thuis fit'

Hoe het ondertussen in Muntendam is? Rustig, zegt Gall. ,,Ik heb af en toe contact met China, maar ik kan op dit moment heel weinig doen. Alle spelers houden zichzelf thuis fit met krachttraining, enzo. Dat houdt mijn assistent allemaal via een app en cameraatjes in de huizen in de gaten. Best gek, inderdaad. Maar ze moeten wel bezig blijven."

Hij besluit: ,,Gelukkig vallen de gevolgen van het coronavirus in de provincie waar ik werk (Henan, red.) nog enisgzins mee. Ze hebben het daar aardig voor elkaar, geloof ik. Het aantal besmettingen vermindert en de piek lijkt bereikt. Ik hoop voor China dat de weg naar herstel weer snel wordt ingezet."