Werkzoekenden moeten weer verliefd worden op de horeca

Horecaondernemers, KHN, HorecaGroningen.nl, UWV en gemeenten hebben elkaar opgezocht om een oplossing te vinden voor het groeiende personeelstekort in de horeca. Met de campagne ‘Word jij verliefd op de horeca?’ houden een aantal horecazaken in Groningen en Drenthe zogenoemde BaanBorrels om werkzoekenden en horecaondernemers op een laagdrempelige manier bij elkaar te brengen.

Het aantal vacatures in de horecabranche groeit nog steeds en de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Er studeren onvoldoende jongeren af vanuit een horecaopleiding om alle vacatures te kunnen vervullen. Ook daalt het aantal beschikbare werkzoekenden vanuit de WW.

In de horeca draait werken om arbeidsethos, competenties en persoonlijkheid. Daarom wordt er tijdens de BaanBorrels niet gewerkt met cv’s, motivatiebrieven of moeilijke procedures. In plaats daarvan ontvangen werkzoekenden en werkgevers wildcards die ze uit kunnen delen bij hun eerste kennismaking. Met die wildcards worden vervolgafspraken gepland.

Opleiders en wetgevers

Om het tij te keren worden werkzoekenden, in samenwerking met gemeentes en UWV, geworven en omgeschoold om in de horeca te werken. Op de BaanBorrels zijn opleiders en grote werkgevers aanwezig waardoor er volop kansen zijn op werk voor iedereen die wil ontdekken hoe de horeca als werkgever is.

In Noord-Nederland staan er volgens het CBS momenteel zo’n 1600 vacatures open, waarvan 500 voor rekening van de Groningse horeca en 500 in Drenthe. In Friesland is de krapte nog iets hoger met 600 vacatures. De sector kent veel seizoenswerk. De tekorten in de beroepen kok en medewerker bediening zijn dan ook het grootst tussen 1 april en 1 oktober. In deze piekperiode ervaren ondernemers vooral problemen met vinden van ondersteunend personeel in de keuken en in de bediening, zoals afwassers en obers.

BaanBorrels zijn er de komende periode op 9 maart, van 15.00 tot 17.00 uur in:

- De Drie Gezusters in Groningen

- Werkplein Fivelingo in Delfzijl

- De Postwagen in Tolbert

En op 10 maart van 15.00 tot 17.00 uur in:

- Gasterij Smits in Midwolda.

- Kunstplaza Schurer (Warenhuis Van der Veen) in Assen.

- Zalencentrum De Hoogte in Winsum.

- Eetcafé Groothuis in Emmen (16.00 tot 18.00 uur)

Verder op 23 maart in De Schildhoeve in Fluitenberg (14.30 tot 17.30 uur) en op 20 mei in Markt 058 in Leeuwarden (15.00 tot 18.00 uur).