Oud-huisarts Appingedam schrijft roman over euthanasie, voltooid leven en toekomstplannen

APPINGEDAM Oud-huisarts Kees van Kaam, die samen met zijn echtgenote een praktijk had in Appingedam, heeft zijn eerste roman uitgebracht: MS Voltooid: een laatste cruise?

De tegenwoordig in Onstwedde wonende Van Kaam schrijft daarin over persoonlijke keuzes en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een roman waarin de geschiedenis van euthanasie, de morele keuzes van de huisarts en de dilemma’s rond ‘Voltooid leven’ uitgebreid aan de orde komen.

Het aangrijpende boek is actueel én meeslepend, maar leest ook lekker weg. „Euthanasie of zelfdoding bij voltooid leven wordt in deze tijd veel besproken, in de politiek en in de huiskamer,” vertelt Van Kaam. Begin maart wil D66 hun wetsvoorstel over deze materie inbrengen in de Tweede kamer. Het is mijn doel een groot publiek te bereiken met een vlot leesbare roman, met de nodige humor en emotie, waarin euthanasie, zoals in Nederland gebruikelijk, wordt beschreven, verteld wordt wat euthanasie voor de huisarts betekent en en beschreven wordt wat de gevolgen kunnen zijn als euthanasie bij voltooid leven gemeengoed wordt. Met andere woorden: stof tot nadenken voor iedereen.”

Klaar met het leven

Het MS Voltooid is een cruiseschip, dat speciaal is aangekocht voor het uitvoeren van euthanasie bij mensen die ‘klaar zijn met leven’. De lezer maakt haar eerste cruise mee, gezien door de ogen van een huisarts, een rechter, een predikant en een schrijfster, die allen voor de vrijwillige dood hebben gekozen. Tijdens de discussies worden alle aspecten van euthanasie besproken, met de humor en de emoties die daarbij horen.

Liefde voor het leven

Jan Verstelten, gepensioneerd huisarts, is na het overlijden van zijn vrouw het leven zat. Tijdens de reis leert hij zijn tafelgenoten kennen en overkomt hem het onverwachte: hij hervindt de liefde voor het leven. Door zijn toedoen gaan meer gasten met ‘Voltooid leven’ twijfelen, waardoor het ‘Voltooid Leven Organisatie Team’ (VLOT) steeds meer in de problemen komt.

„De welvaart heeft de maatschappij veranderd,” legt de schrijver uit. „Velen van ons zien het leven niet meer als heilig, maar uitsluitend als meer of minder ‘de moeite waard’. Anderen, vooral zij die gelovig zijn, ervaren het leven nog steeds als van God gegeven. Daarom is in dit boek ook ruimte gemaakt voor een predikant en een geloofscrisis.

Leven zonniger gaan zien

„Wat we er ook van vinden, alleen als we elkaars standpunten en gevoelens kennen, kunnen we elkaar begrijpen. Daarom was dit boek zonder predikant en schuldvraag niet volledig geweest. Mocht dit boek bij gaan dragen aan de discussie over euthanasie en ‘voltooid leven’, dan zou dat fantastisch zijn. Maar als slechts één lezer na het lezen van deze roman diens eigen leven zonniger gaat zien, is mijn doel bereikt.”

1999 naar Appingedam

A.C.G. (Kees) van Kaam werd op 17 maart 1958 geboren in Rotterdam. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1976-1982). Na een jaar Chirurgie startte hij de Huisartsopleiding. In 1985 begon hij, samen met zijn vrouw, een huisartsenpraktijk in Den Haag, waar ze veertien jaar werkten. Na een ‘sabbatical year’ in 1999 nam het artsenechtpaar een praktijk over in Appingedam. Hier maakten ze kennis met het werk op het verstedelijkt platteland.

In 2009, hetzelfde jaar waarin bij hem tongcarcinoom werd gediagnosticeerd, verhuisden ze naar Gezondheidscentrum Overdiep. Ten gevolge van pijn en moeheid moest hij uiteindelijk in 2013 stoppen met de praktijk. Na een aantal moeilijke jaren en behandelingen genieten zijn vrouw en hij van het Groningse platteland en wonen ze in Onstwedde. Reizen is hun grootste hobby.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en tevens verkrijgbaar via Bol.com.